globe.png
Tack för din bokning! Du får en bekräftelse via textmeddelande och ett påminnelsemeddelande 24 timmar före bokad tid.
Du kan kolla dina bokningar på Tidsbokning-sidan.
Tack för din bokning! Du får en bekräftelse via textmeddelande och ett påminnelsemeddelande 24 timmar före bokad tid.
Förändringarna uppdaterade
Bokning avbryts.

Ledförslitning

Ledförslitning är den vanligaste ledsjukdomen och det förekommer i nästan alla leder. Orton är expert på sjukdomar i stöd- och rörelseorganen samt smärtbehandling. Boka en tid till mottagningen och låt experterna på Orton hjälpa dig.

Ledförslitning (Arthrosis, Osteoarthrosis, artros) är den vanligast förekommande ledsjukdomen. Ledförslitning förekommer i så gott som alla leder. De vanligaste ställena är höfterna, knäna, händernas småleder, stortåns basled, ryggradens småleder samt axlarna. Höftleds- och knäledsartros förekommer hos befolkningen hos över 5% av över 30-åringar och hos över 20% av över 75-åringar.

Ledförslitning är en framskridande sjukdom på ledens glidyta, som leder till att glidbrosket förtunnas och bryts ner. Det finns sällan en entydig orsak till ledförslitning. Ärftlig benägenhet, tidigare faktorer som belastat lederna och avvikelser i ledens uppbyggnad ökar risken för ledförslitning. Ledskador, såsom bindvävsrupturer, meniskskador eller -frakturer, kan även leda till ledförslitning under flera års tid. Detsamma kan vara följden av en allvarlig bakteriell inflammation i lederna. Ett inflammerat brosk tål inte nötning på samma sätt som friskt brosk. Då lederna belastas, uppkommer smärta p.g.a. ledförslitning, ibland vilovärk, svullnad, stelhet och felställningar. Ledförslitning i fotlederna leder ofta till haltande.

Behandling

Det finns inget botemedel mot ledförslitning. Ett så aktivt liv som möjligt, motion samt nödvändig läkemedelsbehandling utgör grunden för behandlingen. Operativ behandling kan inte återställa ledbrosket. Utöver lämplig smärtmedicinering strävar vi efter att förbättra muskelkonditionen och rörligheten. Skadade ledbrosk- och meniskrupturer samt benutskott som orsakats av ledförslitning kan avlägsnas via titthålsoperation. Dessa ingrepp har varierande effekt på artrossmärta. Knäledsartros kan åtgärdas med en operation som korrigerar skenbenets ställning (osteotomi).

Vid långt framskriden ledförslitning i stora leder väljer man ofta att byta ut ledens glidytor (protesoperation). En protesoperation blir aktuell när smärtan, värken och den nedsatta funktionsförmågan utgör ett dagligt och långvarigt besvär och andra metoder inte längre ger nöjaktig livskvalitet.

Om lederna har blivit stela av artros, så att det vållar besvär, kan det bästa alternativet vara steloperation av leden. Ibland utförs steloperationer av stortåns basled samt av fotleden.

Ortons avgiftsfria telefonutvärdering

Vill du komma snabbt till mottagning och få rätt vård?

Våra experter hjälper dig att välja rätt vårdhelhet för just ditt problem bland stöd- och rörelseorgansbesvär, neurologiskt besvär, fysio- och ergoterapi eller smärtbehandling.

Vid behov kan experter på olika områden delta i din vård, såsom fysiater, ortoped, fysioterapeut eller ergoterapeut.

Boka en tid till avgiftsfri telefonutvärdering tel. 09 4748 2705, så hjälper vi dig att snabbt få effektiv vård.

Se videor nedan (på finska)

Knäprotesoperation – Specialist i fysiatri Jari Syrjänen


Höftprotesoperation – Docent i ortopedi och traumatologi, ortopedöverläkare Mikko Manninen 

Alla Ortons tjänster