globe.png
Tack för din bokning! Du får en bekräftelse via textmeddelande och ett påminnelsemeddelande 24 timmar före bokad tid.
Du kan kolla dina bokningar på Tidsbokning-sidan.
Tack för din bokning! Du får en bekräftelse via textmeddelande och ett påminnelsemeddelande 24 timmar före bokad tid.
Förändringarna uppdaterade
Bokning avbryts.

Ledförslitning

Ledförslitning (artros) är den vanligaste ledsjukdomen som leder till att glidbrosket förtunnas och bryts ner. Ledförslitning förekommer i nästan alla leder. De vanligaste ställena är höften, knäet, händernas små leder, metatarsofalangealleden i stortån, ryggrandens små leder och axeln.

Ofta kan ingen entydig orsak till ledförslitningen fastställas. Ärftlig benägenhet, tidigare belastning av lederna och strukturella avvikelser i leden ökar risken för ledförslitning. Ledskador, såsom stödledbandsrupturer, meniskskador eller frakturer kan också orsaka ledförslitning med åren. Detta kan också ske efter allvarliga bakterieinfektioner i leder. Ledförslitning orsakar smärta vid belastning och ibland vilovärk, svullnad, stelhet samt felställningar. Ledförslitning i fotlederna leder ofta till haltande.

Det finns ingen botande behandling mot ledförslitning. Ett så aktivt liv som möjligt och motion samt nödvändig läkemedelsbehandling utgör grunden för behandlingen av ledförslitning. Inte ens operativ behandling kan återställa ledbrosket. Under titthålsoperationer kan skadade ledbrosk- och meniskrupturer samt benutskott som orsakats av ledförslitning avlägsnas. Dessa åtgärder har varierande effekt på ledförslitningssmärta. Ledförslitning i knäet kan också behandlas med en operation som korrigerar skenbenets felställning (osteotomi). Vid ledförslitning i stora leder som är i slutskedet väljer man ofta att byta ut ledens glidytor (protesoperation). En protesoperation är aktuell när smärtan, värken och den nedsatta funktionsförmågan utgör ett dagligt och långvarigt besvär och andra metoder inte längre ger nöjaktig livskvalitet.

Ledförslitning i höften

Symtom på ledförslitning (artros) i höften är smärta och nedsatt rörlighet i leden. Smärtan känns i ljumskområdet och kring skinkan. Smärtan kan stråla till lårets främre yta och t.o.m. till knäområdet. I början känns smärtan när man börjar röra på sig. Senare försvåras smärtan till belastningssmärta och även vilovärk kan förekomma. Långt framskriden och smärtsam ledförslitning i höften behandlas med protesoperation.

Ledförslitning i knäet

Symtom på ledförslitning (artros) i knäet är smärta i knäet vid gång, svullnad i knäet och begränsade rörelser. Vid långt framskriden ledförslitning i knäet förändras knäets ställning och det går inte längre att räta ut knäet ordentligt.

Knäprotesoperation övervägs när smärtan, felställningen och/eller rörelsebegränsningen i knäet stör det dagliga livet och nattsömnen. Syftet med operationen är att förbättra rörligheten, minska smärtorna, återställa arbets- och funktionsförmågan samt förbättra livskvaliteten.

Alla Ortons tjänster