globe.png
Tack för din bokning! Du får en bekräftelse via textmeddelande och ett påminnelsemeddelande 24 timmar före bokad tid.
Du kan kolla dina bokningar på Tidsbokning-sidan.
Tack för din bokning! Du får en bekräftelse via textmeddelande och ett påminnelsemeddelande 24 timmar före bokad tid.
Förändringarna uppdaterade
Bokning avbryts.

Hornhinnan och dess sjukdomar

Hornhinnan är ögats yttre klara vävnad som inte innehåller blodkärl. Den vanligaste sjukdomen i hornhinna och tårfilmen är torra ögon. Våra erfarna kirurger känner till alla specialtekniker för behandling av hornhinnesjukdomar.

Hornhinnan är ögats yttre klara vävnad som inte innehåller blodkärl. Hornhinna bryter ljus kraftigt. Hornhinnan får sin näring via diffusion från vätskan inne i ögat och genom tårhinnan på hornhinnans yta. Hornhinnans olika cellager är livsviktiga för skarp syn. Den vanligaste sjukdomen i hornhinna och tårfilmen är torra ögon. Vi behandlar också keratokonus (toppig hornhinna) och andra hornhinnesjukdomar. Vid hornhinnesjukdomar genomförs vid behov individuellt planerade ytterligare undersökningar samt omfattande planering och uppföljning av behandlingen.

Området över ögats vita område kallas bindhinna. Ögats klara, central del som släpper igenom ljus är hornhinnan. Normalt växer inte bindhinnan över hornhinnan, men detta kan ske. Oftast växer bindhinnan från näsans sida in över hornhinnan som en triangelformad förändring som påminner om en flugvinge. Denna förändring kallas vinghinna (pterygium). Om vinghinnan hotar synen, behandlas den med operation. Flera års arbete i dammiga och torra förhållanden ökar risken för vinghinna. Också riklig exponering för ultraviolett strålning ökar förekomsten av vinghinna. Symtom på vinghinna är ljuskänslighet, rinnande ögon och känsla av skräp i ögat. Vinghinnan kan också påverka hornhinnans form så att dubbelseende förekommer. Den kan också öka astigmatism i ögat (behov av cylinderlins), exempelvis bokstäver kan synas dubbelt så att en dunklare parallell skuggbild syns under bokstäverna.

Behandlingen och uppföljningen av hornhinnesjukdomar har utvecklats signifikant tack vare den ökande moderna kunskapen och forskningen. Våra erfarna kirurger känner till alla specialtekniker för behandling av hornhinnesjukdomar.

Tidsbokning

Klicka på den tid du önskar och lämna sedan dina uppgifter.

Följande lediga mottagningstider
Kalender
Visa flera mottagningstider
Jatka »
Tutustu palveluhinnastoon