Operation av pulsåderbråck i hjärnan

Bakgrund

Pulsåderbråck i hjärnan, aneurysm, utvecklas ofta där pulsådern förgrenar sig. Bråckets väggar är tunna och brister därför lätt och kan orsaka en hjärnblödning. Knappt hälften av alla bristningar leder till döden.

När är det aktuellt?

Målet med behandlingen är att koppla bort aneurysmen från blodcirkulationen så att den inte växer eller läcker. Man kan öppna en bit av skallen (kraniotomi) så att man kan gå in och stänga aneurysmens hals med ett litet klips, fylla aneurysmen med metalliska öglor (coils) eller sätta in ett rör av nät som håller pulsådern öppen. Ibland kombinerar man olika metoder. Behandlingen väljs alltid utifrån patientens behov.

För- och nackdelar

Om aneurysmen inte läcker överväger man förebyggande behandling som syftar till att förhindra en eventuell hjärnblödning. Beslutet om behandling baseras på patientens behov och påverkas av patientens ålder, övriga hälsotillstånd, bråckets storlek och läge samt många andra faktorer. Om riskerna med behandlingen bedöms vara mindre än risken för att bråcket läcker rekommenderas behandling.

Ingreppets längd

Operation av en aneurysm som inte läcker tar vanligtvis 2–4 timmar inkl. sövning. Operation av kärlmissbildningar (AVM) tar flera timmar. I operationsplanen bestämmer man hur operationen ska utföras och kan också uppskatta tidsåtgången.

Återhämtningstid

Återhämtningen påverkas främst av aneurysmens storlek och läge samt patientens ålder och övriga hälsotillstånd. Återhämtningstiden efter en hjärnoperation är individuell, men är oftast 1–2 månader.

Vid krävande neurokirurgisk operation blir patienten kvar på sjukhuset från några dagar till en vecka.

Efter sjukhusvistelsen är det bra att vila upp sig i ytterligare 2–4 veckor innan man reser hem, om resan går med flyg.