Eturauhassyövän sädehoito

Taustaa

Eturauhassyöpäpotilas tulee yleensä sädehoitoon urologin ohjaamana vastaanoton ja hoitoneuvottelun perusteella. Potilaille, joille on aloitettu sädehoitoa edeltävä hormonihoito, syöpälääkärin vastaanotto on 2-3 kuukauden kuluttua hormonihoidon aloituksesta. Potilaalle annettavasta sädehoidosta vastaa syöpälääkäri.

Hyödyt ja haitat

Ensikäynnillä syöpälääkäri arvioi potilaan soveltuvuuden sädehoitoon, hoidon toteutustavat sekä kertoo hoidosta saatavat hyödyt ja mahdolliset haitat. Eturauhassyövän sädehoitoa voidaan antaa ulkoisena tai sisäisenä sädehoitona ja vastaanotolla keskustellaan siitä, mikä on potilaalle paras tapa sädehoidon toteuttamiseen.

Ennen hoidonsuunnittelukuvauksia potilaalle voidaan asettaa kolme kultajyvää tai radiotaajuuspaikannin eturauhasen sisälle eturauhasen paikantamista ja hoidon kohdistusta varten. Toimenpide tehdään ultraääniohjatusti pesäsuolen kautta antibioottisuojassa.

Sädehoito voi aiheuttaa hoidon aikana virtsavaivoja, suolistovaivoja sekä heikentää erektiokykyä. Tavallisesti oireet ovat pahimmillaan sädehoidon lopussa, mutta korjaantuvat vähitellen kuukausien kuluessa. Sädehoidon aiheuttamia sivuvaikutuksia voi lievittää lääkkeillä.

Hoidon kesto

Eturauhassyövän sädehoito annetaan sarjahoitona, hoitojakson pituus vaihtelee 4-8 viikkoon potilaasta riippuen. Yksittäinen sädehoito kestää n.10 min ja hoito annetaan viitenä päivänä viikossa polikliinisesti. Yksittäisen hoidon jälkeen potilas voi heti kotiutua kävellen, julkisella välineellä tai omalla autolla.

Toipumisaika

Sädehoidon sivuvaikutuksista toipuminen on yksilöllistä, mutta tavallisesti sivuvaikutukset alkavat lievittyä 2-4 viikossa.

Lisätietoa HUSin verkkosivuilta

Lisätietoja eri sädehoitotekniikoista sekä muusta eturauhassyövän hoitoon liittyvästä saa HUSin internet-sivuilta tämän linkin eturauhassyöpäpotilaan hoitopolku kautta. Huomaathan, että HUSin verkkosivujen kuvaus on tehty julkisen sairaanhoidon potilaan näkökulmasta, joten yksityispotilaan hoitopolku saattaa joiltain osin poiketa siitä. Asiakaspalvelumme auttaa hoitoon liittyvissä kysymyksissä.

Tutkimuksiin tai hoitoon, kuinka toimin?

Hoitotiedustelut ja -varaukset: toimenpidetiimi puh. 09 47482704
Vastaanottojen ajanvaraus ja asiakaspalvelu puh. 09 4748 2705
Nettiajanvaraus tästä

Katso tarkemmat yhteys­tie­tomme tästä.