Eturauhasen laserleikkaus (PVP)

Taustaa

Hyvänlaatuisen eturauhassuurentuman laserhoidot ovat kehittyneet nopeasti, ja ne ovat saavuttaneet vakiintuneen aseman. Laserleikkauksessa eturauhasen liikakasvukudosta poistetaan tähystyksessä virtsaputken kautta höyrystäen ja koaguloiden sitä lasersäteellä (viherlaser / PVP). Viherlaser on eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun hoidossa höyläyksen tai avoleikkauksen vaihtoehto. Laserhoidot ovat turvallisia ja tehokkaita hyvänlaatuisen eturauhassuurentuman hoidossa.

Toimenpiteen hyödyt ja haitat

Laserhoidon etuina pidetään vähäisempää verenvuotoa toimenpiteessä ja vähäisempää riskiä toimenpiteen aikaisen huuhtelunesteen imeytymiseen kudoksiin. Virtsankulkua helpottavalta teholtaan lasertoimenpide on vertailukelpoinen perinteiseen höyläykseen (TURP) erityisesti lievästi / kohtalaisesti suurentuneiden eturauhasten hoidossa. Haittavaikutuksina esiintyi tavallisimmin virtsaamisen kirvelytuntemusta, verivirtsaisuutta ja virtsaumpea. Virtsankarkailua esiintyy alle 1 %:lla, ja verensiirtojen tarve on alle 1 %.

Toimenpiteen kesto

Leikkaus tehdään selkäpuudutuksessa tai nukutuksessa. Toimenpide tehdään erityisellä tähystimellä virtsaputken kautta. Leikkauksen lopussa asetetaan virtsaputken kautta virtsarakkoon katetri. Toimenpiteen kesto on n. 30 – 90 minuuttia eturauhasen koosta riippuen. Eturauhasen laserleikkaus pystytään suorittamaan potilaan perussairauksien salliessa päiväkirurgisena toimenpiteenä, jolloin toimenpiteen jälkeisen seurannan jälkeen potilas voi kotiutua katetrin kanssa ja katetri poistetaan seuraavana päivänä. Tarvittaessa toimenpiteen jälkeen seurataan yön yli sairaalassa.

Toipumisaika

Kevyt liikunta on sallittua heti leikkauksen jälkeen voinnin mukaan. Päivittäinen ulkoilu ja liikunta auttavat kunnon palautumista. Raskasta liikuntaa, uimista, polkupyöräilyä, raskaita kotitöitä, nostamista ja ponnistelua sekä yhdyntää tulee välttää kahden viikon ajan.

Tutkimuksiin tai hoitoon, kuinka toimin?

Tiedustele hoitoa tai varaa aika puheli­mitse 09 4748 2705 tai nettia­jan­va­rauksen kautta. Katso tarkemmat yhteys­tie­tomme tästä.