Eturauhassyövän sisäinen sädehoito (HDR-brakyterapia)

HDR-brakyterapia on eturauhassyövän hoitomuoto, joka mahdollistaa perinteistä ulkoista sädehoitoa korkeamman sädeannoksen eturauhaseen. Eturauhasta ympäröivien tervekudosten saama sädeannos on kuitenkin vähäisempi kuin ulkoisessa sädehoidossa.

Usein HDR-brakyterapia yhdistetään ulkoiseen sädehoitoon, jolloin ulkoisen sädehoidon kesto on vain 3-5 viikkoa. Tämä yhdistelmäsädehoito on vakiintunut hoito tietyn tyyppisissä eturauhassyövissä.

Mikäli eturauhassyöpä uusiutuu eturauhasen sisällä aiemman ulkoisen sädehoidon tai matalan annosnopeuden LDR-brakyterapian jälkeen, voidaan eturauhaseen tietyissä tapauksissa antaa HDR-brakyterapia. Tällöin annetaan kolme HDR-brakyhoitoa kolmen viikon välein.

HDR-brakyterapia käytännössä

Hoitotiimissä ovat mukana urologi, fyysikko, kaksi röntgenhoitajaa, anestesialääkäri sekä anestesiahoitaja. HDR-brakyterapian aikana potilas on nukutettuna. Toimenpide kestää noin 2 tuntia.

HDR-brakyterapian suunnittelua
HDR-brakyterapian sädehoito kohdistetaan tarkoin eturauhasen sisälle huolellisen ennakkosuunnitelman mukaan.

Kohdealue määritetään ultraäänikuvauksen perusteella, jonka jälkeen liikkuva Iridium-säteilylähde kulkee eturauhaseen asennettujen onttojen neulojen sisällä antaen halutun määrän säteilyä kohdealueelle. Potilas voi kotiutua sairaalasta toimenpiteen jälkeisenä aamuna.

Mikäli HDR-brakyterapia yhdistetään ulkoiseen sädehoitoon, ulkoinen sädehoito alkaa kahden viikon kuluttua HDR-toimenpiteestä.

HUSissa on annettu eturauhasen brakyterapiaa vuodesta 2000 lähtien. Meillä on Suomen laajin, yli 1000 hoidon kokemus eturauhassyövän brakyterapiasta. Kaikilla HYKSin yksityissairaalan kautta brakyhoitoa antavilla urologeilla on pitkäaikainen kokemus tästä hoitomuodosta.

Tutkimuksiin tai hoitoon, kuinka toimin?

Syöpätautien vastaanottojen ajanvaraukset, hoitotiedustelut ja -varaukset: toimenpidetiimi: 09 47482704 (ma-pe 9-15)

Nettiajanvaraus tästä

Mikäli sinulla on aikai­sempia tutki­mus­tu­loksia, niin pyydämme lähet­tämään ne ennen ensim­mäistä vastaan­ottoa turva­pos­tilla tai postitse.

Katso tarkemmat yhteys­tie­tomme tästä.