Aivokasvainten sädehoito

Aivokasvain on kallon sisällä sijaitseva kasvain, joka voi olla lähtöisin joko aivokudoksesta tai aivokalvoista. Aivokasvain todetaan kuvantamismenetelmillä eli joko magneettikuvauksella tai tietokonetomografialla. Tutkimusten avulla saadaan selville kasvaimen koko ja sijainti.

Myös hyvänlaatuiset aivokasvaimet voivat olla vaarallisia ja hoitoa edellyttäviä, jos ne sijaitsevat siten, että ne kasvaessaan painavat tärkeitä aivojen rakenteita. Kasvaimen laadun määrittämiseen tarvitaan aina kasvaimesta otettu kudosnäyte. Tämä saadaan, joko leikkauksen yhteydessä tai ottamalla kasvaimesta näytepala eli biopsia, jonka patologi tutkii.

Jatkohoidot määräytyvät kasvaimen tyypityksen, pahanlaatuisuusasteen, sijainnin, kasvutavan ja kasvunopeuden perusteella.

Usein aivokasvaimen hoidoksi riittää pelkkä poistoleikkaus, joskus jopa pelkkä seuranta. Sädehoitoa annetaan tarvittaessa aivokasvaimiin leikkauksen tai näytepalan oton jälkeen. Osassa pahanlaatuisimpia aivokasvaimia solunsalpaajahoidon yhdistämisen sädehoitoon on todettu parantavan hoitotulosta verrattuna pelkkään sädehoitoon.

Aivokasvainten sädehoidon hyödyt ja haitat

Tavallisimpia aivokasvainten sädehoidon haittavaikutuksia ovat väsymys, päänsärky, pahoinvointi, ihoärsytys ja hiustenlähtö hoidettavalta alueelta ja epileptisten kohtausten riskin kasvaminen.  Haittavaikutukset voivat jatkua vielä hoidon loppumisen jälkeenkin, mutta osaa haittavaikutuksista kuten pahoinvointia ja päänsärkyä voidaan hoitaa ja ehkäistä lääkkeillä.

Sädehoidon kesto

Sädehoitoa annetaan useiden viikkojen ajan kohdistaen se mahdollisimman tarkasti halutulle alueelle. Sädehoidon suunnittelussa ja kohdealueen määrittelyssä käytetään magneettikuvausta ja tietokonekuvausta ja usein näissä näkyvän leikkausontelon tai kasvainkudoksen lisäksi sädehoito kohdistetaan ympäröivälle alueelle, jossa voi olla yksittäisiä syöpäsoluja.

Tutkimuksiin tai hoitoon, kuinka toimin?

Jos olet tulossa ensikäynnille tai haluat lisää tietoja hoitopalveluista, ota yhteys puhelimitse Asiakaspalveluun puh. 09 47482705. Lääkäreiden aikoja on saatavissa myös nettiajanvarauksen kautta. Katso tarkemmat yhteystietomme tästä.