Aivovaltimoiden ohitusleikkaukset

Milloin toimenpide on aiheellinen?

Aivovaltimoiden ohitusleikkaukset ovat erittäin vaativia mikroneurokirurgisia toimenpiteitä, joissa aivojen verisuonia liitetään yhteen ompelemalla. Yleisimmät sairaudet, joissa näitä toimenpiteitä voidaan tarvita, ovat suuret tai virtaukseltaan monimutkaiset aivovaltimoiden pullistumat, kallonpohjassa sijaitsevat kasvaimet sekä Moya-moya tauti. Tavoitteena on ohittaa aivoverisuonen ahtautunut tai tukkeutunut kohta tai lisätä tietyn aivoalueen verenvirtausta. Joskus ohitus tehdään varmuuden vuoksi, jotta vältettäisiin aivoinfarkti, jos aivovaltimopullistuman tai kasvaimen poistoon liittyy suuri riski tärkeän verisuonen menettämisestä.

Hyödyt ja haitat

Aivovaltimoiden ohitusleikkauksilla pyritään estämään pysyvä aivoverenkiertohäiriö. Kyseessä on kuitenkin hyvin vaativa ja teknisesti vaikea leikkaus, minkä vuoksi hyödyt ja haitat joudutaan aina punnitsemaan tapauskohtaisesti.

Hoidon kesto

Itse leikkaus kestää noin 5-9 tuntia ja se tehdään nukutuksessa. Riippuen siitä, mitä suonia liitetään ja minkä vuoksi, sairaalahoitoaika voi vaihdella selvästi. Moya-moya taudin kohdalla sairaalajakson pituus on tavallisesti noin 5-7 vuorokautta, aivovaltimopullistumissa se on usein hieman pidempi ja voi sisältää myös useampia hoitovuorokausia tehovalvontaosastolla.

Toipumisaika

Toipumisajan pituus vaihtelee sen mukaan, minkä vuoksi on ohitusleikkausta lähdetty tekemään. Toipuminen on yksilöllistä ja voi kestää yhdestä kuukaudesta useampaan.

Tutkimuksiin tai hoitoon, kuinka toimin?

Tiedustele hoitoa tai varaa aika puheli­mitse 09 4748 2705 tai nettia­jan­va­rauksen kautta. Katso tarkemmat yhteys­tie­tomme tästä.