Lapsen vaikea migreeni

Taustaa

Migreeni on yleinen toiminnallisen päänsäryn muoto myös lapsilla. Sitä esiintyy jopa jopa joka kymmenennellä lapsella. Imeväis- ja leikki-ikäisillä migreeni ei kuitenkaan ole näin yleinen. Migreenitaipumus on perinnöllinen. Perimä voi kuitenkin näkyä erilaisina päänsäryn muotoina. Tutkimuksissa suuri osa lapsena migreenidiagnoosin saaneista oireili teini-iässä jännityssäryn tavoin ja päinvastoin.

Lasten migreenikohtaukset voivat muistuttaa aikuisten migreenikohtauksia. Niiden kivun kesto on kuitenkin usein lyhyempi. Valonarkuus, ääniherkkyys, pahoinvointi ja oksentelu eivät ole yhtä säännönmukaisia kuin aikuisilla. Lapsilla esiintyy myös migreenin eri muotona eli migreenivariantteina pidettyjä tiloja, joiden taustalla ajatellaan olevan vastaavanlainen aivotapahtuma kuin tyypillisessä migreenikohtauksessa. Näitä ovat mm. leikki-ikäisen hyvänlaatuinen kohtauksittainen huimaus, kouluikäisen vatsamigreeni ja ajoittainen oksentelu sekä teini-ikäisen sekavuusoireinen migreeni.

Milloin on syytä hakeutua erityisasiantuntijan vastaanotolle?

Valtaosa lasten migreenistä hoidetaan perusterveydenhuollossa tai yksityisillä lääkäriasemilla. Migreeniin liittyy kuitenkin hankalahoitoisia muotoja, jotka osin ovat ym. migreenivariantteja. Näissä hoitovaihtoehdot usein poikkeavat tavanomaisesta migreenihoidosta. Erityisesti pienten lasten migreeni ja hankalahoitoiset muodot hyötyvät useissa tapauksissa erityisasiantuntijan tutkimuksesta.

Hyödyt ja haitat

Migreeniä ei todeta laboratoriokokeilla tai kuvantamistutkimuksilla, vaan diagnoosi perustuu sairaustarinaan (sukutausta ja kohtauskuvaus) ja vastaanotolla tehtävään lääkärintutkimukseen. Silloin kun aivojen kuvantamista tarvitaan erotusdiagnostisesti lapsen ja nuoren päänsäryn tutkimisessa, valitaan mahdollisimman vähän säderasitusta aiheuttava kuvantamismenetelmä.

Vaikeahoitoisessa migreenissä migreenikohtausten hallintaan saamisessa tarvitaan erityisasiantuntemusta myös lapsilla. Lasten migreenin lääkehoito poikkeaa huomattavasti aikuismigreenin lääkehoidosta.

Hoidon kesto

Päänsäryn selvitykseen kuuluu huolellinen lapsen ja vanhempien haastattelu ja lääkärintutkimus. Lastenneurologinen vastaanotto migreenipotilaalle kestää yleensä vähintään 45 minuuttia. Ensikäynniksi suositellaan 60 minuutin vastaanottoa.