Nenämittaukset sekä haju- ja makututkimukset

Nenävirtausmittauksilla tutkitaan nenän tukkoisuutta erityisesti ennen nenän rakenteellisia leikkauksia. Tukkoisuus voi johtua limakalvosairaudesta tai nenän ahtaasta rakenteesta.  Hajututkimuksilla selvitetään hajuaistin alenemista. Makututkimuksella selvitetään makuaistin muutoksia.

Rinomanometria

Tutkimuksessa mitataan nenäontelon virtausvastusta. Potilas hengittää rauhallisesti ensin toisen ja sitten toisen nenäkäytävän kautta mittalaitteen kasvomaskiin. Mittaus tehdään kaksi kertaa, ensin ilman nenäsuihkeita ja sitten supistavan suihkeen Otrivin® / Nasolin® jälkeen. Rinomanometriaan varataan aikaa noin 30 minuuttia. Tutkimus on kivuton.

Akustinen rinometria

Tutkimuksessa selvitetään nenäonteloiden tilavuutta. Mittaus tehdään lyhyen hengitystauon aikana sierainaukolta nenään lähetetyn ääni-impulssin avulla. Myös tämä mittaus tehdään ensin supistamattomalla limakalvolla ja sitten Otrivin® / Nasolin® -suihkeella tehdyn limakalvon supistuksen jälkeen. Akustiseen rinometriaan varataan aikaa noin 30 minuuttia. Tutkimus on kivuton.

Jos sinulle on varattu aika molempiin mittauksiin, ne voidaan tehdä lomittain, eikä aikaa kulu juurikaan enempää.

Nenävirtausmittauksiin valmistautuminen

Nenän limakalvoja nopeasti supistavia suihkeita (Nasolin, Otrivin, Vicks ym.) tai muita avaavia lääkkeitä (Duact, Aerinaze, Cirrus, Rinexin ym.) ei pidä käyttää mittausta edeltävän vuorokauden aikana. Muita nenäsuihkeita, nenävoiteita ja nenähuuhtelukannua ei tulisi käyttää mittauspäivänä.

Luotettavan tutkimustuloksen saamiseksi potilaan on hyvä istua rauhassa sisällä 15-30 minuuttia ennen mittausta. Tupakointia pitäisi välttää vähintään tunti ennen mittausta. Akuutin virusnuhan oireisena aikana ei yleensä kannata tehdä mittauksia (flunssaoireet kestävät yleensä 1-2 viikkoa).

Hinta

Katso tarkemmat hinta­tiedot hinnastosta.

Tutkimuksiin tai hoitoon, kuinka toimin?

Vastaan­ot­tojen ajanvaraus ja asiakas­palvelu puh. 09 4748 2705
Nettia­jan­varaus tästä

Katso tarkemmat yhteys­tie­tomme tästä.