globe.png
search-icon.png
  .../... parasta osumaa haulla

  Vastaanotto- ja puhelinaikojen varaukset puh. 09 4748 2705.

  Etävastaanottoaikojen varaukset puh. 040 178 9966.

  Katso tarkemmat aukioloajat täältä.

  Kiitos ajanvarauksestasi! Saat vahvistuksen tekstiviestinä ja muistutusviestin 24 tuntia ennen varattua aikaa.
  Voit tarkastella varauksiasi Ajanvaraus-sivulla.
  Kiitos ajanvarauksestasi! Saat vahvistuksen tekstiviestinä ja muistutusviestin 24 tuntia ennen varattua aikaa.
  Muutokset päivitetty!
  Varaus poistettu!

  Rasitusmurtumat ja penikkatauti

  Kehon eri osissa, mm. jalkapöydän luissa, sääressä, reidessä, lantiossa ja alaselässä, voi esiintyä rasitusmurtumia. Jos kipu vaivaa sinua, niin saat avun Ortonin tuki- ja liikuntaelinsairauksien asiantuntijoilta.

  Rasitusmurtumia voi esiintyä kehon eri osissa: jalkapöydän luissa, sääressä, reidessä, lantiossa ja alaselässä. Syynä on poikkeava tai sitkeä ja pitkäaikainen harjoittelu kivusta huolimatta. Erityinen riskiryhmä ovat varusmiehet sekä äskettäin voimaharjoittelun aloittaneet. Alkuvaiheessa diagnoosin määrittäminen voi olla haasteellista. On tyypillistä, ettei röntgenkuvassa näy pitkään aikaan mitään poikkeavaa. Alkuvaiheessa magneettitutkimus saattaa paljastaa mistä on kyse. Hoito on sama kuin kaikissa muissakin rasitusvaivoissa. Kuormitusta vähennetään merkittävästi ja aloitetaan kipulääkitys. Joissakin tilanteissa voidaan harkita luun aineenvaihduntaan vaikuttavien lääkkeiden käyttämistä.

  Säären rasitustiloista tavallisin on penikkatauti. Penikkataudissa on kyse luukalvon ärtymisestä tai lihaskalvon periksi antamattomuudesta aiheutuva kiputila. Kipu voi jopa täysin estää liikuntaharrastuksen.Rasituksen välttäminen ja kivun hoito lääkityksellä johtaa pääsääntöisesti hyvään tulokseen. Erityisen hankalissa tilanteissa voidaan harkita leikkaushoitoa. Leikkaushoitona käytetään lihaskalvon aukaisua eli faskiotomiaa.

  Kaikki Ortonin palvelut