globe.png
Kiitos ajanvarauksestasi! Saat vahvistuksen tekstiviestinä ja muistutusviestin 24 tuntia ennen varattua aikaa.
Voit tarkastella varauksiasi Ajanvaraus-sivulla.
Kiitos ajanvarauksestasi! Saat vahvistuksen tekstiviestinä ja muistutusviestin 24 tuntia ennen varattua aikaa.
Muutokset päivitetty!
Varaus poistettu!

Purentahäiriöiden hoito

Purentaelimistön toimintahäiriöt (temporomandibular disorders, TMD) on yhteisnimitys leukanivelten, puremalihasten, hampaiston ja niihin läheisesti liittyvien kudosten sairaus- ja kiputiloille sekä toimintahäiriöille.

Purentahäiriöiden oireet

TMD:n tavallisimpia oireita ovat leukaniveläänet, leukanivelten tai puremalihasten kipu, suun rajoittunut avautuminen ja alaleuan liikehäiriöt. TMD - oireita voivat olla myös päänsärky, kasvokipu, korvakipu. Toisinaan oireina voi olla kivut kielessä, ikenissä, hampaissa, kurkun kiristys, palan tunne kurkussa, äänen tuoton ongelmat ja niska-hartiaseudun lihassäryt.

TMD-vaivat ovat yleisiä, ja ne ovat hammassäryn jälkeen tavallisin pään alueen kiputila, jonka takia potilas hakeutuu hoitoon. TMD-vaivoja esiintyy naisilla 3–4 kertaa enemmän kuin miehillä, ja ne ovat yleisimpiä 35–50 vuoden iässä.

Purentahäiriöiden hoito

TMD:n hoidon ennuste on yleensä hyvä. Potilaan informoiminen, omahoito-ohjeiden antaminen, kipulääkkeet ja purentakiskon valmistaminen ovat suositeltavia ensi vaiheen hoitomuotoja. Lisäksi suositellaan alaleuan liikeharjoituksia ja fysioterapeutin manuaalisia käsittelyitä ja kognitiivisia hoitomuotoja. Tarvittaessa myös kipuklinikan konsultaatio.

Ortonin purentahäiriöklinikka

Ortonissa on monipuolista osaamista purentaongelmien hoitoon. Purentahäiriöiden hoito on parhaimmillaan moniammatillista ja kokonaisvaltaista. Orton toimii tiiviissä yhteistyössä hammaslääkäriasema Plus Terveyden kanssa. Plus Terveydessä on erikoisosaamista purentahäiriöidenhoitoon. Ortonin kipuklinikalla on kivunhoidon erikoisosaamista eri ammattiryhmien toimesta.

Fysioterapian keinoja on purentahäiriöiden hoitoon useita. Manuaalisista käsittelyistä mm. fasciamanipulaatio, Maitland ja lymfaterapia tuottavat hyviä tuloksia. Akupunktiota käytetaan lääkkeettömänä kivunhoitona ja puremalihasten rentoutukseen.

Hoitokokonaisuudessa voidaan hyödyntää myös esim. sovelletun rentouden menetelmää fysioterapiassa tai mindfullnesin keinoja psykologin vastaanotolla. Unen ergonomiaa voi opetella yhteistyössä toimintaterapeutin kanssa.

Ortonin asiantuntijat purentahäiriöiden hoidossa

Satu Ahola
Jutta Alén
Eija Fors-Virtanen
Ismo Hämeenniemi
Petteri Koho
Anu Kärkkäinen
Kaija Lamberg (unen ergonomian ohjaus purentahäiriöpotilailla)
Jyrki Lautamatti
Salla Reinivuo
Vesa Suopanki
Kati Sollman
Anitta Toivola
Johanna Vainionpää
Juulia Turunen

Kaikki Ortonin palvelut