globe.png
Kiitos ajanvarauksestasi! Saat vahvistuksen tekstiviestinä ja muistutusviestin 24 tuntia ennen varattua aikaa.
Voit tarkastella varauksiasi Ajanvaraus-sivulla.
Kiitos ajanvarauksestasi! Saat vahvistuksen tekstiviestinä ja muistutusviestin 24 tuntia ennen varattua aikaa.
Muutokset päivitetty!
Varaus poistettu!

Puheterapia

Ortonin puheterapeutit ovat erikoistuneita neurologiseen puheterapiaan, kommunikaatioapuvälineiden käyttöön ja nielemisen kuntoutukseen. Neurologisiin häiriöihin liittyvät erityistarpeet huomioidaan, esim. lepotaukojen ja häiriöttömien tilojen muodossa. Orton toimii kiinteässä yhteistyössä HUS:n apuvälineyksikön kanssa.

Neurologiset sairaudet voivat aiheuttaa vaikeuksia puheessa ja nielemisessä. Syinä voivat olla mm. aivoverenkiertohäiriöt, aivoinfarktit, aivovammat ja –verenvuodot. Myös seuraavilla sairauksilla voi olla vaikutusta puheeseen: Multippeli Skleroosi (MS-tauti), Parkinsonin tauti ja motoneuronitauti (Amyotrofinen lateraaliskleroosi). Jos kärsit kielellisistä vaikeuksista (afasia), Ortonin kokenut puheterapeutti auttaa sinua. Afasiaan liittyy puheen ymmärtämisen, puheen tuottamisen, sanojen löytämisen, lukemisen tai kirjoittamisen vaikeuksia. Hakeudu hoitoon seuraavissa tilanteissa:

 • Kun lääkäri tai puheterapeutti on todennut afasian
 • (Tavalliset) sanat unohtuvat tai on vaikea löytää sanoja
 • Sinun on vaikea ymmärtää mistä muut puhuvat
 • Joudut ponnistelemaan saadaksesi ajatuksesi sanoiksi
 • Et enää ehdi lukemaan television tekstityksiä
 • Puheesi on muuttunut epäselväksi (puuroutunut)
 • Äänesi käheytyy puhuessa, vaikka sinulla ei ole flunssaa
 • Puheäänesi on muuttunut hiljaiseksi (tyypillistä Parkinsonin taudissa)
 • Äänen voimistaminen, vaikkapa toiseen huoneeseen huikkaaminen, ei onnistu
 • Juominen yskittää toistuvasti
 • Joudut valikoimaan millaista ruokaa saat niellyksi (dysfagia)
 • Puhuessasi toistat tai venytät usein sanojen alkuäänteitä tai tavuja (änkytys)

Jos haluat harjoitella lisää kommunikaatioapuvälineen käyttöä ammattilaisen kanssa, varaa aika puheterapeutin vastaanotolta.

Puheterapiajakso

Ensimmäisessä tapaamisessa kartoitamme kanssasi tilanteen ja mietimme yhdessä puheterapian tavoitteet. Jakson tavoitteena voi olla esim. ikääntyneen ruokailutilanteiden turvallisuuden lisääminen tai puheäänen voimistaminen niin, että kommunikointi huonokuuloisen puolison kanssa sujuu helpommin. Koska puheterapia toteutetaan jaksoissa, sovimme tavoitteiden ja keinojen lisäksi myös jakson kestosta. Onnistunut jakso syntyy perusteellisesta suunnittelusta. Suunnitelmaa voidaan tarvittaessa tarkentaa tai muuttaa jakson aikana. Puheterapia on kokonaisvaltaista terveyteen ja hyvinvointiin tähtäävää toimintaa.

Ota vastaanotolle mukaan aiemmat puheterapialausunnot ja muut ko. sairauteen liittyvät dokumentit. Jakson päättyessä arvioidaan kuntoutuksen vaikutukset ja mietitään tarvittavat ylläpitoharjoitteet. Voit tulla puheterapiaan Kelan, vakuutusyhtiön tai sairaanhoitopiirin maksusitoumuksella – tai maksaa itse.

Mikäli sinulla on tarvetta yksilöllisesti suunnitellulle ja toteutetulle ORA-kojeelle (artikulaatiohäiriöt ja dysartria), se on saatavissa Orton Terveyspuistosta. PlusTerveyden hammaslääkäriasema sijaitsee samassa rakennuksessa Ortonin kanssa.ORA-koje on suun sisäisten lihasten harjoittamiseen tarkoitettu suulakilevy. Levyn avulla kieltä ohjataan löytämään haluttuja kohteita ja liikemalleja. ORA-koje suunnitellaan aina yksilöllisesti käyttäjän tarpeen mukaiseksi.

Ajanvaraus

Klikkaa haluamaasi aikaa ja anna sitten tietosi.

Seuraavat vapaat ajat
Kalenteri
Seuraavat vapaat ajat
Jatka »
Tutustu palveluhinnastoon