globe.png
search-icon.png
  .../... parasta osumaa haulla

  Vastaanotto- ja puhelinaikojen varaukset puh. 09 4748 2705.

  Etävastaanottoaikojen varaukset puh. 040 178 9966.

  Katso tarkemmat aukioloajat täältä.

  Kiitos ajanvarauksestasi! Saat vahvistuksen tekstiviestinä ja muistutusviestin 24 tuntia ennen varattua aikaa.
  Voit tarkastella varauksiasi Ajanvaraus-sivulla.
  Kiitos ajanvarauksestasi! Saat vahvistuksen tekstiviestinä ja muistutusviestin 24 tuntia ennen varattua aikaa.
  Muutokset päivitetty!
  Varaus poistettu!

  Polvivammat

  Polven tukisiteiden vammat syntyvät tavallisimmin urheilussa. Myös polven vammat ovat yleisiä. Jos sinulla on ongelmia polvessa, anna Ortonin polven ongelmiin erikoistuneiden asiantuntijoiden auttaa.

  Nivelsidevammat syntyvät tavallisimmin urheilussa. Nivelsidevammoja sattuu eniten kontaktilajeissa, kuten jalkapallossa, salibandyssa ja laskettelussa. Tavallisin vamma lienee nilkan ulompien nivelsiteiden revähdys, kun jalkaterä kääntyy väkivaltaisesti liian pitkälle sisäkiertoon. Polven vammat ovat myös yleisiä. Polvessa on neljä päänivelsidettä: ulompi ja sisempi sivuside (S83.4) sekä etu- ja takaristisiteet (S83.5). Sivusiteiden tehtävä on pitää polvi tukevana sivusuunnan väännöissä. Ristisiteet huolehtivat etu- ja takasuunnan vakaudesta. Ehjät nivelsiteet pysäyttävät liikkeen napakasti, vaikka terveessä polvessa on jonkin verran väljyyttä molemmissa suunnissa.

  Polven eturistiside

  Polven eturistisiteen (ACL) repeämä on tavallisin polven nivelsidevamma. Onnettomuushetkellä polvesta saattaa jopa kuulua paukahdus. Kipu on yleensä varsin kova ja polvi turpoaa muutamassa minuutissa. Jos polven eturistisiteen repeämä jätetään hoitamatta, tulee polvesta epävakaa. Silloin tavanomainen ongelma on polven ”pettäminen” tai ”muljahtaminen”, erityisesti kun polvea kuormitetaan kiertoliikkeissä. Jos polven epävakaus hankaloittaa elämää, on eturistisiteen korjausleikkaus tarpeen. Lasten eturistisiteen repeämässä useimmiten side säilyy ehjänä, mutta se irtoaa luupalan kanssa sääriluun pinnasta. Näissä tilanteissa oma ristiside voidaan kiinnittää useimmiten uudelleen.

  Polven sisempi tukiside

  Polven sisemmän tukisiteen (MCL) revähdykset ovat myös melko tavallisia. Usein polven sisempi tukiside revähtää ainakin osittain samalla, kun eturistiside repeää. Jos sisempi tukiside revähtää vain osittain, riittää hoidoksi lepo, kuormittamaton liikeharjoittelu ja tarpeen mukaan polvituki. Jos sekä eturistiside että sisempi tukiside ovat revenneet, selvitään useimmiten eturistisiteen korjausleikkauksella.

  Polven takaristiside

  Polven takaristisiteen (PCL) repeämä on huomattavasti harvinaisempi kuin eturistisiteen repeämä. Vamman aiheuttaa usein suurempi voima, kuten liikenneonnettomuus tai raju urheiluvamma. Vammaa ei ole helppo diagnostisoida heti tuoreeltaan. Korjausleikkauksen tarve harkitaan tapauskohtaisesti. Jos repeämä tekee polvesta selkeästi väljän tuntuisen, on usein syytä harkita korjausleikkausta. Useimmiten ongelmana on polven kipeytyminen. Polven takaristisiteen uudelleen rakentaminen on suuri korjausleikkaus. Leikkauspäätöstä tehtäessä täytyy käyttää harkintaa.

  Polven ulompi tukiside

  Polven ulomman tukisiteen (LCL) repeämät ovat melko harvinaisia. Polven kokonaistilanne vaikuttaa hoitopäätökseen. Usein näihin vammoihin liittyy myös polven muiden osien vaurioitumista.

  Kaikki Ortonin palvelut