globe.png
search-icon.png
  .../... parasta osumaa haulla

  Vastaanotto- ja puhelinaikojen varaukset puh. 09 4748 2705.

  Etävastaanottoaikojen varaukset puh. 040 178 9966.

  Katso tarkemmat aukioloajat täältä.

  Kiitos ajanvarauksestasi! Saat vahvistuksen tekstiviestinä ja muistutusviestin 24 tuntia ennen varattua aikaa.
  Voit tarkastella varauksiasi Ajanvaraus-sivulla.
  Kiitos ajanvarauksestasi! Saat vahvistuksen tekstiviestinä ja muistutusviestin 24 tuntia ennen varattua aikaa.
  Muutokset päivitetty!
  Varaus poistettu!

  Polvilumpion sijoiltaanmeno

  Polvilumpion sijoiltaanmeno on tavallinen nuorten polvivamma. Vammaa voidaan hoitaa joko kuntouttamalla tai tähystysleikkauksella. Jos polvilumpio jää löysäksi ja polvi menee toistuvasti sijoiltaan, voidaan tämä korjata leikkauksella. Ortonin polven vammoihin erikoistuneet asiantuntijat auttavat saamaan polvesi kuntoon.

  Polvilumpion sijoiltaanmeno on tavallinen nuorten polvivamma ja erityisen tavallinen teini-ikäisillä tytöillä. Normaalisti polvilumpio pysyy polven ojennus- ja koukistusliikkeessä hyvin paikoillaan, mutta lievänkin vääntövamman seurauksena lumpio voi mennä sijoiltaan. Usein näissä tapauksissa sijoiltaanmenoa edesauttava tekijä löytyy polvinivelestä. Korostunut pihtipolvisuus, huonosti kehittynyt polvilumpionivel tai yleinen nivelten löysyys voi edesauttaa sijoiltaan menoa. Lumpionivelen rakenteesta ja lihasvoiman suunnista johtuen polvilumpion sijoiltaanmeno tapahtuu aina nivelestä ulospäin (lateraalisesti).Kun polvilumpio menee sijoiltaan, repeää polviumpion ja reisiluun välinen nivelside.

  Äkillinen polvilumpion sijoiltaanmeno on kivuliasta. Polven toimintakyky häviää täysin ja polvi jää yleensä koukkuun. Tila vaatii yleensä sairaalahoidon, jolloin polvilumpio asennetaan takaisin paikoilleen. Polvilumpio voi joskus myös itsestään hypähtää takaisin paikoilleen. Usein sijoiltaanmenon yhteydessä syntyy nivelsidevamman lisäksi luu- tai rustokappaleiden repeämiä. Repeämät voivat olla joko polvilumpion sisäsyrjällä tai reisiluun ulommassa nivelnastassa. Hyvin usein vamman jälkeen polvi täyttyy melko nopeasti verellä. Tätä tilaa kutsutaan veripolveksi.

  Yleensä polvilumpion sijoiltaanmenon voi diagnosoida kliinisen tutkimuksen perusteella. Polvi on muodottoman näköinen ja polvilumpio on reisiluuhun nähden sivusuunnassa sijoiltaan. Polvinivel on turvoksissa, liikuttaminen aristaa ja polvilumpion koskettaminen, etenkin sen työntäminen ulkosuuntaan, on kivuliasta ja epämiellyttävää. Jos polvilumpio on itsestään palannut paikoilleen, kannattaa kertoa hoitavalle lääkärille polvilumpion olleen pois paikoiltaan.

  Kun epäillään, että polvilumpio on mennyt sijoiltaan, tulee polvesta ottaa normaali röntgenkuva. Kuvaukseen liitetään yleensä tangentiaalinen nk. Laurinin projektio. Röntgenkuvan perusteella pyritään sulkemaan pois tavalliset luu- tai rustokappaleiden murtumat. Murtumat näkyvät yleensä parhaiten Laurinin projektiokuvassa, jonka perusteella voidaan myös arvioida polvilumpion sijainti parhaiten. Polvilumpion sijoiltaanmeno voidaan aina varmistaa magneettikuvan perusteella. Kuvassa näkyvät yleensä tyypilliset luumuutokset sekä irtokappaleet. Myös mahdolliset repeämät polvilumpion paikallaan pitävissä kudoksissa näkyvät hyvin magneettikuvissa.

  Hoito

  Polvilumpion sijoiltaan menon jälkeen tavoitteena on palauttaa polven normaali toiminta ja polvilumpion tukevuus niin, että uusilta sijoiltaan menoilta vältyttäisiin. Polvinivel on akuutissa vaiheessa tyhjennettävä verestä ja asetettava lepoon. Kylmähoito on suositeltavaa. Parin päivän kuluttua aloitetaan kuntoutus, jossa keskitytään palauttamaan polven normaali toiminta ja liikelaajuus. Alkuvaiheessa suositellaan polvituen käyttöä. Kuntoutuksen päätavoite on voimistaa reiden ojentajalihasten toimintaa, koska polven ojennusvoima kulkee polvilumpion kautta.

  Osa potilaista paranee asianmukaisella kuntouttavalla (konservatiivisella) hoidolla. Osalle voi jäädä vaivoja, joista ehkä hankalimpana ovat toistuvat polvilumpion sijoiltaan menot. Sijoiltaan menot ovat kivuliaita ja heikentävät reisilihaksen voimaa. Kun reisilihas heikkenee, heikentää se polven toimintaa ja hankaloittaa liikunnan harrastamista. Toistuvat polvilumpion sijoiltaan menot ovat hoidettavissa leikkauksella. Leikkaustulokset ovat varsin hyvät.

  Heti ensimmäisen sijoiltaan menon yhteydessä olisi pyrittävä tunnistamaan ne, ketkä hyötyvät leikkaushoidosta heti alkuvaiheessa. Jos kyseessä on iso luu- tai rustomurtuma, polvilumpio on jäänyt sijoiltaan menon jälkeen hyvin löysäksi, eikä pysy paikoillaan polven ojennus-koukistusliikkeessä, hyödyt todennäköisesti leikkauksesta heti sijoiltaan menon alkuvaiheessa. Muissa tapauksissa voidaan vamma alkuun hoitaa konservatiivisesti.

  Leikkaushoito

  Leikkauksessa pyritään korjaamaan polvilumpion ja reisiluun sisäpuolella (mediaalisesti) sijaitseva, sijoiltaan menon yhteydessä revennyt nivelside. Tämän, suhteellisen pienen leikkauksen tulokset ovat erinomaiset: hyvä tai erinomainen lopputulos saavutetaan yli 90 % tapauksista.

  Leikkaus suoritetaan päiväkirurgisena toimenpiteenä ja kuntoutus tapahtuu pääpiirteittäin kuten polven eturistisiderepeämän korjauksen jälkeen: 2 – 3 viikkoa liikut kyynärsauvojen kanssa ja käytät polvitukea kuusi viikkoa. Reisilihasta aletaan harjoittaa heti ja kevyen liikunnan sekä juoksun pariin voit palata kolmen kuukauden kuluttua toimenpiteestä. Sairasloman pituus määräytyy työn rasittavuuden mukaan ja vaihtelee 6 – 12 viikkoon. Lopullinen kuntoutuminen vammaa edeltävälle liikunnalliselle tasolle saattaa kuitenkin viedä vuoden.

  Kaikki Ortonin palvelut