globe.png
search-icon.png
  .../... parasta osumaa haulla

  Vastaanotto- ja puhelinaikojen varaukset puh. 09 4748 2705.

  Etävastaanottoaikojen varaukset puh. 040 178 9966.

  Katso tarkemmat aukioloajat täältä.

  Kiitos ajanvarauksestasi! Saat vahvistuksen tekstiviestinä ja muistutusviestin 24 tuntia ennen varattua aikaa.
  Voit tarkastella varauksiasi Ajanvaraus-sivulla.
  Kiitos ajanvarauksestasi! Saat vahvistuksen tekstiviestinä ja muistutusviestin 24 tuntia ennen varattua aikaa.
  Muutokset päivitetty!
  Varaus poistettu!

  Murtumat ja repeämät

  Ortonin eri vammoihin erikoistuneet asiantuntijat auttavat sinua. Pääset erikoislääkärin vastaanotolle nopeasti, ilman lähetettä.

  Kierukkarepeämä

  Polvessa on kaksi rustoista nivelkierukkaa, ulompi ja sisempi. Kierukat tukevat polvea ja toimivat iskunvaimentimina reisiluun ja sääriluun nivelpintojen välissä. Useimmiten kuormitettuun jalkaan kohdistunut kiertovamma aiheuttaa kierukan repeämisen (S83.2). Kierukan vauriosta kertoo usein terävä, polven kiertoliikkeisiin ja/tai koukistukseen liittyvä kipu. Polven kierukkavaurion oireena voi olla myös polven lukkiutuminen tai voimakas kipu ojennuksessa. Oireileva ja haittaava kierukka voidaan hoitaa tähystysleikkauksella, joko poistamalla revennyt osa tai kiinnittämällä se. Jos kierukan repeämä on syntynyt rappeuman aiheuttamana, ilman vammaa tai vähäisen vamman myötä, on tyypillistä, että oireet vähenevät ajan myötä. Tällöin mahdollisen hoitotoimenpiteen tekemisellä ei ole kiire.

  Rustovauriot

  Polvinivelen rustovauriot aiheuttavat koosta ja sijainnista riippuen enemmän tai vähemmän haittaa nivelen toiminnalle. Tavallisessa röntgenkuvassa rustovauriot eivät näy, mutta nivelen tähystyksessä ja magneettikuvauksessa ne voidaan todeta. Pienet rustovauriot voivat parantua itsestään. Suuremmissa vaurioissa, erityisesti niillä alueilla, joihin kohdistuu paljon painoa, voidaan harkita rustoa korjaavia toimenpiteitä. Tavallisin korjausmenetelmä on ”mikrofraktuuramenetelmä”. Tässä menetelmässä rustovaurion reunamille tehdään reikiä. Tavoitteena on arpiruston kasvattaminen peittämään vaurio. Kookkaammissa vaurioissa on käytössä ”OATS”-tekniikka, jossa rustoluusylinterejä otetaan vähemmän tärkeältä alueelta vauriokohdan pinnoitteeksi. Erittäin suuret rustopuutokset voidaan hoitaa vain rustosolusiirteitä käyttämällä.

  Murtumat

  Säärimurtumat syntyvät usein liikenneonnettomuudessa tai putoamisen seurauksena. Myös urheilutilanteissa syntyvät kontaktit voivat johtaa säären murtumaan. Jos murtuma ulottuu polvi- tai nilkkaniveleen, on leikkaus usein tarpeen, jotta nivelen rakenne saadaan palautettua. Sääriluun varren murtumissa käytetään nykyisin ydinnaulausta tai levytystä, koska ne takaavat paremman lopputuloksen kuin pelkkä kipsaus. Lasten ja nuorten vammoissa kipsihoito on yleisempää.

  Reisiluun murtumista tavallisin on reisiluun kaulan murtuma. Murtuma johtuu usein osteoporoosista eli luukadosta. Reisiluun kaulan, varren ja alaosan murtumien hoito on käytännössä aina leikkaus. Kaulan ja yläosan murtumissa voidaan käyttää myös proteesiratkaisuja. Reisiluun alueella proteesia ympäröivän luun murtumat (periproteettinen murtuma) ovat nykyisin tavallisia, koska lonkan ja polven proteeseja asennetaan paljon. Näiden hoito vaatii valmiutta myös erikoisproteesiratkaisuihin ja tarvittaessa luunsiirtoihin.

  Kaikki Ortonin palvelut