globe.png
search-icon.png
  .../... parasta osumaa haulla

  Vastaanotto- ja puhelinaikojen varaukset puh. 09 4748 2705.

  Etävastaanottoaikojen varaukset puh. 040 178 9966.

  Katso tarkemmat aukioloajat täältä.

  Kiitos ajanvarauksestasi! Saat vahvistuksen tekstiviestinä ja muistutusviestin 24 tuntia ennen varattua aikaa.
  Voit tarkastella varauksiasi Ajanvaraus-sivulla.
  Kiitos ajanvarauksestasi! Saat vahvistuksen tekstiviestinä ja muistutusviestin 24 tuntia ennen varattua aikaa.
  Muutokset päivitetty!
  Varaus poistettu!

  Lonkan nivelrikko

  Suomen ensimmäinen tekonivelleikkaus on tehty Ortonissa v. 1967. Ortonin ortopedeillä on vuosien kokemus ja laaja ammattitaito. Tarjoamme sinulle parhaan mahdollisen hoidon ja kuntoutuksen.

  Oireet

  Lonkan nivelrikon yleisin oire on kipu. Kipu tuntuu nivusseudussa ja pakaran alueella. Kipu voi säteillä reiden etupinnalle ja jopa polven alueelle. Aluksi kipu tuntuu liikkeelle lähtiessä, mutta pahenee myöhemmin kuormituskivuksi. Myös leposärkyä voi esiintyä. Toinen merkittävä lonkan nivelrikon oire on nivelen jäykistyminen. Alkuvaiheessa lonkan kiertäminen sisäänpäin on rajoit­tunutta. Myöhemmin myös ulospäin kierto, sivulle nosto sekä suoraksi ojennus vaikeutu­vat. Lonkka jää koukkuun. Kävelyasento muuttuu kumaraksi ja ontuvaksi.

  Tekonivelleikkaus

  Lonkan tekonivelleikkauksessa vaurioituneet nivelpinnat korvataan tekonive­lellä. Tekonivel muodostuu reisi- ja kuppiosasta. Reiteen asen­nettava varsiosa valmistetaan titaanista tai kromikoboltista. Sementittömissä kuppiosissa käytetään luuhun tarttuvana ulkokuorena titaania. Kuoren sisään asennettava liukupinta voi olla muovia tai keraamia. Sementtikiinnitteiset kupit tehdään kokonaan muovista. Muovikupin kanssa voidaan käyttää kro­mikoboltti- tai keraamista nuppia, joka liitetään varteen. Keraamisen kupin kanssa käytetään aina keraamista ­nuppia. Aiemmin käytössä ollei­ta metallisia kupin liukupintoja (mm. pinnoiteproteesit) ei enää suositella käytettäväksi niiden aiheuttamien kudosmuutosten vuoksi. Käytettävän tekonivelen valintaan vaikuttavat muun muassa liikuntatarpeet, luun laatu sekä lonkan raken­teelliset ja anatomiset tekijät. Ortonin ortopedit neuvottelevat käytettävistä materiaaleista kanssasi ennen leikkausta. Tekonivel voidaan tarvittaessa asettaa molempiin lonkkiin samassa leikkauksessa.

  Aiheeseen liittyvää tietoa
  Tekonivel tuo liikkeen takaisin

  Apu Terveyden artikkeli Ortonin tekonivelosaamisesta.

  Kaikki Ortonin palvelut