globe.png
search-icon.png
  .../... parasta osumaa haulla

  Vastaanotto- ja puhelinaikojen varaukset puh. 09 4748 2705.

  Etävastaanottoaikojen varaukset puh. 040 178 9966.

  Katso tarkemmat aukioloajat täältä.

  Kiitos ajanvarauksestasi! Saat vahvistuksen tekstiviestinä ja muistutusviestin 24 tuntia ennen varattua aikaa.
  Voit tarkastella varauksiasi Ajanvaraus-sivulla.
  Kiitos ajanvarauksestasi! Saat vahvistuksen tekstiviestinä ja muistutusviestin 24 tuntia ennen varattua aikaa.
  Muutokset päivitetty!
  Varaus poistettu!

  Latuskajalka

  Aikuisiän latuskajalalla tarkoitetaan nilkan ja jalkaterän virheasentoa. Virheasentoa kutsutaan myös lättäjalaksi. Asento aiheuttaa nilkan sisäsyrjään turvotusta ja rasituskipua. Nilkan ulkosyrjässä on rasituskipua. Ortonin asiantuntevat jalkakirurgit valitsevat sinulle sopivan hoidon jalkasi virheasennon korjaamiseksi.

  Aikuisiän latuskajalalla tarkoitetaan nilkan ja jalkaterän virheasentoa. Latuskajalan virheasennossa pitkittäinen jalkaholvi on laskeutunut. Seistessä nilkan sisäsyrjä painuu maahan, kantapää kääntyy ulospäin ja jalkaterän etuosa vääntyy kohti jalan ulkosyrjää. Ylhäältä tuleva kuormitusakseli on muuttunut epänormaaliksi ja kulkee nilkan sisäpuolelta ”ohi”. Alemmat nilkkanivelet liukuvat kuormituksessa osin pois paikoiltaan.

  Virheasento aiheuttaa nilkan sisäsyrjään turvotusta ja rasituskipua sekä nilkan ulkosyrjään rasituskipua. Jalassa ei ole ponnistusvoimaa. Kävellessä on tasapainovaikeuksia, koska nilkka ei ole enää tukeva. Kengät kuluvat epätasaisesti. Latuskajalan synnylle altistavia tekijöitä on useita: taaemman säärilihasjänteen toimimattomuus, reumatauteihin liittyvä pitkällinen niveltulehdus sekä huonosti parantuneet nilkan ja jalkaterän vammat. Lisäksi nivelten yliliikkuvuus, eräät neurologiset sairaudet ja lihasten toiminnallinen epätasapainotila voivat altistaa latuskajalkaisuuden synnylle. Alemmista nilkkanivelistä voi löytyä myös synnynnäinen ylimääräinen luusilta.

  Latuskajalan leikkaushoito

  Sopivan hoidon valintaan vaikuttaa oleellisesti latuskajalan taustalla oleva syy. Taaemmalla säärilihasjänteellä on suuri merkitys jalan pitkittäisen holvikaaren ylläpitämisessä. Jänteen toimimattomuuden aiheuttavat tavallisimmin rappeumamuutokset, harvemmin vammat. Lieviä oireita voidaan osittain helpottaa tukipohjallisilla. Alkuvaiheessa latuskajalan virheasentoa voidaan hoitaa jänteen toiminnan palauttavalla leikkauksella. Kantaluun asento korjataan ja toimimaton jänne korvataan jännesiirrolla. Mikäli virheasennon myötä on jo ehtinyt kehittyä nivelrikkomuutoksia, liitetään toimenpiteeseen kuluneiden nivelten luudutukset. Jos nilkan liikkuma-ala on rajoittunutvirheasennon myötä, leikkauksessa pidennetään myös pohjelihasta. Leikkauksen jälkeen pidetään tukisaapasta 6 viikkoa. Jälkihoitoon kuuluu intensiivinen fysioterapia aina kuuteen kuukauteen asti leikkauksesta. Uutta lihasta pitää harjoittaa kuntosaliolosuhteissa, jotta saavutetaan toiminnallisesti hyvä lopputulos.

  Jos latuskajalan virheasennon vuoksi jalka on jo jäykistynyt, valitaan leikkaushoidoksi ns. triple artrodeesi-leikkaus. Tässä leikkauksessa alempi nilkkanivelistö jäykistetään luudutuksella ja korjataan jalan asento. Reumataudeissa ensisijainen hoito on luudutusleikkaus. Luihin kohdistuneissa toimenpiteissä paranemisaika on 6 – 10 viikkoa. Toipumisaikana aikana pidetään tukisaapasta ja jalalle voi varata rajoitetusti kyynärsauvojen avulla.

  Nilkan nivelrikko, alempi nilkkanivel

  Jos sinulla on kipua ja turvotusta erityisesti nilkan takaosassa, voi kyseessä olla alemman nilkkanivelen nivelrikko. Alemmalla nilkkanivelellä tarkoitetaan telaluun ja kantaluun välistä niveltä. Liikkuminen epätasaisella alustalla ja rasitus lisäävät nilkan kipua. Orton on tuki- ja liikuntaelinsairauksien erikoisasiantuntija. Tule Ortoniin hakemaan apua kipeään nilkkaan!

  Infektioiden torjunta

  Ortonin henkilökunta noudattaa korkeaa hygieniatasoa. Henkilökunta noudattaa hyvää käsihygieniaa. Hoitotarvikkeiden, välineiden ja materiaalien valinnoissa on kiinnitetty erityistä huomiota tuotteiden infektioiden torjuntaominaisuuksiin.

  Nilkan nivelrikko, ylempi nilkkanivel

  Ylemmällä nilkkanivelellä tarkoitetaan sääriluun ja telaluun välistä niveltä. Nivelrikolle altistavat mm. tulehdukselliset nivelsairaudet ja aiemmat nilkkavammat. Ylemmän nilkkanivelen nivelrikon oireita ovat rasituksessa paheneva kipu, turvotus sekä rajoittuneet liikkeet nilkan ylä- ja alasuuntaan. Nivelrikko on etenevä tila, jossa nivelrustot vaurioituvat ja kuluvat. Nilkan nivelrikon hoitamiseen on monta hoitokeinoa. Ortonissa pääset nopeasti erikoislääkärille ja voit valita sinulle sopivan hoitoajan.

  Nilkan tekonivelleikkaus

  Nilkan tekonivelleikkaus on luudutusleikkauksen vaihtoehto ylemmän nilkkanivelen nivelrikossa. Nilkan on oltava edelleen tukeva ja jalan verenkierron hyvä. Leikkaava lääkäri arvioi, onko tekonivelleikkaus sinulle parempi vaihtoehto kuin luudutus.

  Nilkan ja jalkaterän ongelmat

  Moderni jalkakirurgia kartoittaa potilaan ongelman perussyyn, eikä hoida vain päällimmäisenä olevaa oiretta. Hyvä hoito tuottaa pitkäkestoisen avun vaivaan. Saapuessasi Ortonin poliklinikalle laadimme hoitosuunnitelman, joka kattaa tarvittavat tutkimukset, hoidon ja kuntoutuksen. Teemme sekä päiväkirurgisia toimenpiteitä että raskaampaa, vuodeosastohoitoa vaativaa kirurgiaa. Hoidamme aikuispotilaita ja nuoria, joiden kasvuikä on päättynyt. Saat meiltä myös fysioterapiapalveluja, fysiatrin ja reumatologin konsultaatiota.

  Nilkkakipu, hermoperäinen

  Nilkkakivun syyksi paljastuu usein hermoperäinen kipu. Yleensä syy selviää vasta muiden syiden poissulkemisen jälkeen. Ääreishermoja voi vaurioittaa vamma, jokin toimenpide tai pinnetila. Tule Ortoniin nilkkaan ja jalkaterään erikoistuneiden kirurgien vastaanotolle selvittämään kipusi syy.

  Reumasairaudet

  Reumatologian erikoislääkärin erityisosaamista ovat tulehduksellisten reumatautien diagnostiikka ja hoito. Tulehduksellisten reumatautien varhainen toteaminen johtaa parhaaseen hoitotulokseen. Anna Ortonin asiantuntijan auttaa.

  Kaikki Ortonin palvelut