globe.png
Kiitos ajanvarauksestasi! Saat vahvistuksen tekstiviestinä ja muistutusviestin 24 tuntia ennen varattua aikaa.
Voit tarkastella varauksiasi Ajanvaraus-sivulla.
Kiitos ajanvarauksestasi! Saat vahvistuksen tekstiviestinä ja muistutusviestin 24 tuntia ennen varattua aikaa.
Muutokset päivitetty!
Varaus poistettu!

Käden ja hartiaseudun fysioterapia

Yläraajojen oireet ovat yleisiä, jos nivelten liikkuvuus on poikkeuksellisen suurta. Olkapäissä, ranteissa ja sorminivelissä on nivelkipua ja nivelten sijoiltaanmenoa. Taustalla on keskimääräistä venyvämpi sidekudos. Perussyytä ei voi korjata, mutta saat avun Ortonin ammattitaitoisilta fysio- ja toimintaterapeuteilta. He toimivat yhteistyössä ja auttavat sinua työn ja arjen ongelmissa. Saat helpotusta mm. omaksumalla ergonomiset työskentelytavat ja –asennot, tekemällä sopivia harjoitteita ja käyttämällä niveltukia.

Hartian ja olkapään oireet

Jos kärsit oireista hartian ja olkapään alueella, saat apua fysioterapiasta, jossa korjataan selkärangan, ryhdin ja hartian linjausta. Linjauksen korjaaminen poistaa hartiarenkaasta tarpeetonta kuormitusta. Hartiarenkaan tukemisen, kinesioteippauksen ja kompressiovaatteiden avulla helpotetaan muuttamaan väärää asentotottumusta.

Yläaukeaman ahtautuminen

Yläaukeaman ahtautuminen (Thoracic outlet syndrome) aiheuttaa ärsytystä kädessä kulkeviin hermo- ja verisuonirakenteisiin. Käden oireita ovat puutuminen, turpoaminen ja kylmän tuntemukset. Yleensä vaivan aiheuttaa tarpeeton lihasjännitys yhdistettynä selkärangan ja ylimpien kylkiluiden toimintahäiriöön. Fysioterapiassa rentoutetaan kaulan sivustan ja hartian etuosan lihaksisto, vapautetaan kaularangan ja rintarangan ylimenoalueen sekä kylkiluiden liikkuvuus. Toimintaterapeutti tunnistaa työssä ja vapaa-aikana lihasjännitystä aiheuttavat tekijät ja määrää korjaustoimenpiteet. Ergonomian optimointi on hoidossa ja ennaltaehkäisyssä keskeisellä sijalla.

Kiertäjäkalvosimen oireet

Olkapäätä tukevien lihasten vetreyttä ja voimaa kohentavat harjoitteet auttavat kiertäjäkalvosimen oireista kärsivää. Kipua voidaan lievittää myös kylmä-, triggerpiste- ja TNS-hoidon avulla. Oireiden uusiutumisriski pienenee, kun vähennetään kuormitusta ja olkanivelen linjausta kohennetaan. Vaikeisiin kipuoireisiin tarvitaan usein väliaikaista lääkitystä ja joskus kortisonipistos.

Jäätynyt olkapää

Jäätyneessä olkapäässä (nk. ”frozen shoulder”)nivelkapseli kutistuu tuntemattomasta syystä. Alkuvaiheessa tauti on kivulias ja kipu häiritsee yleensä myös yöunta. Myöhemmässä vaiheessa suurin haitta on olkapään jäykkyys. Sairauden aiheuttama lihasten heikkous voi aiheuttaa ongelmia senkin jälkeen, kun käsi vetreytyy toimintakuntoon. Jäykistymisvaiheessa fysioterapian tavoitteena on lievittää kipua kylmä- ja TNS-hoidolla sekä käsittelemällä olkapäätä ympäröiviä lihaksia. Lihasten heikentymistä ehkäistään alkuvaiheessa isometrisin ja loppuvaiheessa dynaamisin harjoittein. Vetreytymisvaiheessa olkapään liikkuvuuden palautumista voidaan nopeuttaa nivelten liikkuvuutta parantavien harjoitteiden ja mobilisoivan käsittelyn avulla.

Tennis- ja golfkyynärpää

Kyynärpään sivunastan jänteiden kiinnityskohtien tulehdusta kutsutaan tenniskyynärpääksi. Tenniskyynärpäässä kipu on ulkosyrjässä. Kun kipu on kyynärpään sisäsivulla, kutsutaan tulehdusta golfkyynärpääksi. Molemmissa tapauksissa syynä on suorituskykyyn nähden liiallinen kuormitus. Fysioterapia tähtää lihasten rentouttamiseen venytysten, hieronnan ja akupunktion avulla. Omatoiminen ja säännöllinen venyttely on tärkeä osa hoitoa ja ennaltaehkäisyä. Työssä, kotona ja vapaa-aikana kyynärvarren lihasten kuormitusta voit helpottaa rannetuen ja apuvälineiden avulla. Kipua hoidetaan kylmällä ja lääkkeillä. Vaikeissa tapauksissa kipua hoidetaan pistoshoitojen avulla. Lihaksia vahvistamalla ja kuormitusta sopeuttamalla ehkäistään tulehduksen uusiutuminen.

Jännetuppitulehdus

Ranteen jänteiden ja jännetuppien tulehtumisen aiheuttaa kuormitus. Jänteet turpoavat, kipeytyvät ja saattavat narista rannetta liikuttaessa. Lepo ja rannetuen käyttö rauhoittavat tilanteen. Kipua lievitetään kylmähoidolla ja rentouttamalla ylikuormittuneita lihaksia. Vaikeissa tapauksissa voidaan käyttää tulehduskipulääkkeitä paikallisesti hoitavana voiteena tai tablettina. Toimintaterapeutin ohjauksessa ehkäistään uusiutumista apuvälineillä ja kuormitusta keventävien tukien avulla.

Nivelrikko

Olkapään, kyynärnivelen ja ranteen nivelrikko aiheuttaa kipua ja jäykkyyttä. Fysioterapiassa kipua hoidetaan ympäröiviä lihaksia vahvistamalla ja tarvittaessa rentouttamalla. Myös kylmähoito ja akupunktio auttavat useimpia. Nivelen liikkuvuutta ylläpidetään ”artikulaatio”-hoidolla. Hoidossa niveltä jumpataan pienessä esivenytyksessä eli ”traktiossa”. Toimintaterapeutti auttaa sopivan niveltuen hankinnassa ja arvioi nivelkuormitusta vähentävien apuvälineiden tarpeen työssä ja arjessa.

Kaikki Ortonin palvelut