globe.png
Kiitos ajanvarauksestasi! Saat vahvistuksen tekstiviestinä ja muistutusviestin 24 tuntia ennen varattua aikaa.
Voit tarkastella varauksiasi Ajanvaraus-sivulla.
Kiitos ajanvarauksestasi! Saat vahvistuksen tekstiviestinä ja muistutusviestin 24 tuntia ennen varattua aikaa.
Muutokset päivitetty!
Varaus poistettu!
HIRES_Orton_IMG_0085_WEB.jpg

30 vuotta sitten Ortonissa leikattu lonkkani on edelleen hyvässä kunnossa

Ortonissa sain kestävän avun lonkkakipuuni.
Oikeassa lonkassani olleen synnynäisen kivun yllyttyä pahemmaksi hakeuduin kotikaupungissani Pieksämäellä hoitoon. Sain lähetteen Ortoniin, ja siellä lonkkani leikattiin vuonna 1986. Ennen tätä lonkkaani oli hoidettu lapsena Diakonissalaitoksen sairaalassa kipsaamalla, mutta pysyvää parannusta lonkan tilaan tästä ei ollut.

Vanhemmiltani saamani tiedon mukaan vaivani on syntymävikana tullut lonkan luksaatio.
Myöhemmin suvussani on ollut 1970 luvulla yksi lonkkaluksaatio, mutta se hoidettin heti syntymän jälkeen. Omassa lapsuudessani tähän vaivaan ei vielä ollut olemassa kunnollisia hoitokeinoja. Eikä lonkkaleikkauksia vielä 80-luvullakaan tehty Ortonin lisäksi kovin monessa muussa paikassa.

Ortonissa pohdimme vielä olisiko leikkausta voinut siirtää nuoren ikäni vuoksi. Kovien kipujen takia päädyimme kuitenkin melko pian tekonivelleikkaukseen. Leikkauksen yhteydessä olin Ortonissa kolme viikkoa, eikä minulla ei ole tästä ajasta mitään muuta kuin hyvää sanottavaa.
Aika kului hyvin, ja virikkeitä oli tarjolla. Sain mm. ostaa käsityötarvikkeita.

Leikkauksen tulos on ollut hyvä ja laadukas. Alun perin lonkan hyväksi toiminta-ajaksi arvioitiin kymmenen vuotta. Nyt 30 vuoden jälkeenkin lonkka on edelleen hyvässä toiminnallisessa kunnossa. Seuraava kontrollikäynti on sovittu viiden vuoden päähän. Myös mieheni on leikattu Ortonissa, mutta häneltä leikattiin selkä. Mieheni kävi kolmessa selkäleikkauksessa puolentoista vuoden aikana, joista viimeinen tehtiin Ortonissa. Sen jälkeen hänen ei enää tarvinnut mennä leikkaukseen.