globe.png
search-icon.png
  .../... parasta osumaa haulla

  Vastaanotto- ja puhelinaikojen varaukset puh. 09 4748 2705.

  Etävastaanottoaikojen varaukset puh. 040 178 9966.

  Katso tarkemmat aukioloajat täältä.

  Kiitos ajanvarauksestasi! Saat vahvistuksen tekstiviestinä ja muistutusviestin 24 tuntia ennen varattua aikaa.
  Voit tarkastella varauksiasi Ajanvaraus-sivulla.
  Kiitos ajanvarauksestasi! Saat vahvistuksen tekstiviestinä ja muistutusviestin 24 tuntia ennen varattua aikaa.
  Muutokset päivitetty!
  Varaus poistettu!
  HIRES_Orton_IMG_0085_WEB.jpg

  Ortonin toimintaterapeutit antavat ohjausta hyvään uniergonomiaan

  Hyvä uni on tärkeää meille kaikille. Monilla on kuitenkin syystä tai toisesta nukahtamis- ja univaikeuksia. 

  Ortonissa on erityisosaamista paremman unen metsästykseen. Toimintaterapeutit Nora Ahola ja Johanna Holma tarjoavat asiantuntevaa ohjausta kaikille, jotka haluavat helpottaa nukahtamista ja parantaa unensa laatua. Useimmilla vastaanotolla käyvillä on kuitenkin jonkinlainen kipuongelma taustalla – esimerkiksi tuki- ja liikuntaelinsairaus, neuropaattista kipua tai fibromyalgiaa.  

  Kun tavoitteena on unen edistäminen, lähdetään ensin liikkeelle asiakkaan kiputilanteen sekä arki- ja iltarutiinien kartoituksesta. 

   - Mikä rutiineissa edistää, mikä kenties estää hyvää yöunta. Kun nämä tekijät tunnistetaan ja tiedostetaan, niitä on helpompi lähteä korjaamaan, sanoo Nora Ahola. 

  Huonoja iltarutiineja ovat esimerkiksi sinistä valoa aiheuttavien älylaitteiden käyttö, kofeiinipitoisten juomien nauttiminen ja raskaan liikunnan harrastaminen pariin tuntiin ennen nukkumaanmenoa – näitä tulisi välttää.  Nukahtamista voi puolestaan edistää mm välttämällä pitkiä päiväunia, luomalla säännöllisiä iltarutiineja sekä rentoutumalla. 

  Patja, tyyny ja peitto 
  vaikuttavat unen laatuun 

  Unen saantiin ja nukkumiseen vaikuttavat keskeisesti nukkumisolosuhteet - makuuhuoneen lämpötila, sänky, patja, tyynyt ja peitto.   

  Hyvässä nukkumisasennossa mikään vartalon osa ei väsy eikä tunne liiallista kuormitusta. Jos ergonomia on kunnossa, ei tule jatkuvaa asennon vaihtamisen ja kääntyilyn tarvetta ja keho palautuu paremmin päivän rasituksesta. 

  Optimaalisen nukkuma-asennon löytäminen on hyvin yksilöllistä, mutta pääsääntöisesti ei suositella vatsallaan nukkumista. Patjan tulisi joustavasti tukea kehoa niin, että selkäranka pysyy suorassa, tuottamatta painetta hartian ja lantion alueille.

  Kylkimaakuulla nukuttaessa tyynyn tulisi tukea päätä niin että niskaranka on suorassa selkärangan jatkeena. Tukityynyjä voidaan käyttää esim. lantion asennon korjaamiseen sekä rintakehän rentouttamiseksi. 

  - Uniergonomiaohjauksessa kokeilemme nukkumisasentoja erilaisten vartalotyynyjen ja niskaa tukevien ergonomisten tyynyjen avulla, kertoo Ahola. 

  Markkinoilla on paljon ergonomisia patjoja, tyynyjä ja peittoja. Myös painopeitoista voi olla apua, mm. levottomuuteen.

  - Kaikki olemme eri mallisia ja painoisia, kokeilemalla jokainen voi löytää sopivan ratkaisun.