globe.png
search-icon.png
  .../... parasta osumaa haulla

  Vastaanotto- ja puhelinaikojen varaukset puh. 09 4748 2705.

  Etävastaanottoaikojen varaukset puh. 040 178 9966.

  Katso tarkemmat aukioloajat täältä.

  Kiitos ajanvarauksestasi! Saat vahvistuksen tekstiviestinä ja muistutusviestin 24 tuntia ennen varattua aikaa.
  Voit tarkastella varauksiasi Ajanvaraus-sivulla.
  Kiitos ajanvarauksestasi! Saat vahvistuksen tekstiviestinä ja muistutusviestin 24 tuntia ennen varattua aikaa.
  Muutokset päivitetty!
  Varaus poistettu!
  HIRES_Orton_IMG_0085_WEB.jpg

  Ortonin Kipuklinikan toiminnasta

  Ortonissa toimiva kipuklinikka on fysiatri -johtoinen kipupotilaiden hoitoon ja kuntoutukseen erikoistunut klinikka.  Olemme maan laajin yksityisellä sektorilla toimiva kipuklinikka, jonka perinteet juontavat juurensa jo 90 –luvun puoliväliin. Fysiatrien lisäksi klinikalla työskentelee mm. anestesiologeja ja neurologian erikoislääkäreitä. Käytettävissämme on myös useamman erikoisalan ortopedejä, sisätautilääkäri sekä reumalääkäri. Poliklinikalla tiimiin kuuluvat myös kivunhoitoon perehtyneet sairaanhoitajat, fysioterapeutit, psykologi sekä tietysti osaavat sihteerit.

  Kipuklinikalla käy vuosittain noin 2500-3000 potilasta.  Klinikalla tehdään työtä potilaiden parissa niin vastaanotolla, toimenpiteiden muodossa kuin moniammatillisen, kipuun erikoistuneen tiimin voimin.  Hoitosuhteet ovat usein pitkiä kun hoidetaan pitkittynyttä, jo kroonistumaan päässyttä kipua ja siihen liittyvää heikentynyttä toimintakykyä kokonaisvaltaisesti. 

  Kivunhoidolliset toimenpiteet

  Kivun lääkehoito on Ortonin kipuklinikalla osaavissa käsissä. Useimmiten pelkkä lääkehoito ei kuitenkaan riitä lievittämään oireita puhumattakaan kokonaisvaltaisesta toimintakyvyn paranemisesta.  Ortonin poliklinikalla on mahdollista käyttää muitakin kivunhoidollisia toimenpiteitä lääkityksen ja moniammatillisen kuntoutuksen ohessa, osana potilaan kokonaisvaltaista hoitoa. Seuraavaksi muutama esimerkki toimenpiteistä, joita käytämme:

  Puudutustoimenpiteistä hyötyvät erityisesti potilaat joilla on säteilevää tai hermoperäistä selkäkipua.

  Tällöin voidaan tarkasti ja tietokonekuvantamista hyödyntäen puuduttaa ja rauhoittaa joko turvoksissa olevat ja ärtyneet hermojuuret tai hankauksen seurauksena pullistuneet fasettikapselit nikamien välissä. Toki vastaanotolla voidaan puuduttaa myös perifeerisiä hermoja.

  Radiofrekvenssi (RF) –tehosteisia toimenpiteitä käytetään hermoperäisen jatkuvan kivun helpottamiseen lämmittämällä hermon ympäristöä. Osa kipuhermosäikeistä ”tuhoutuu” jolloin kipusignaalin kulku heikkenee tai jopa kokonaan estyy. RF puudutuksia voidaan tehdä niin selkänikamien välisiin juurikanaviin kuin ääreishermojenkin ympärillekin.  Näitä hermokivun helpottamiseen tähtääviä toimenpiteitä voidaan uusia määräajoin ja käytetään osin myös diagnostiikkaa varmentamaan.

  Kapsaisiini -laastarihoito on käytössä esimerkiksi paikallisen, hermovauriosta johtuvan kivuliaan ja herkistyneen ihoalueen hoitoon. Erityisen hyvä hoitokohde kapsaisiinilla voisi olla vaikkapa sairastetun vyöruusun jälkeensä jättämä viheliäinen neuralgia tai leikkauksessa vaurioituneen pintahermon aiheuttama kipu.

  Anestesiologit tekevät stellatum- ja plexuspuudutus toimenpiteitä. Stellatum puudutuksella pyritään rauhoittamaan autonomisen hermoston sympaattista osaa. Tätä voidaan käyttää kun krooniseen kipuun liittyy erityisiä autonomisen hermoston oireita kuten esimerkiksi kovaa hikoilua tai verisuonten säätelyhäiriötä raajassa. Plexus puudutuksella pyritään yläraajan hermokivun rauhoittamiseen esimerkiksi osana CRPS kivun hoitoa sen alkuvaiheessa, mikäli tehokkaallakaan lääkehoidolla ei ole saavutettu riittävää vastetta. Toimenpiteiden valmistelut ja seuranta tapahtuvat poliklinikan heräämössä ja ammattitaitoiset sairaanhoitajat vastaavat hoidon seurannasta sekä kotiutuksesta.

  Jos selkäperäistä hermon vaurioitumisesta johtuvaa kipua ei saada lääkkein tai toimenpiteillä riittävästi vaimennettua ja hallintaan elämänlaatua ajatellen, voidaan päätyä asentamaan elektroninen selkäytimen stimulaattori tai hermojuuristimulaatori.  Näitä toimenpiteitä tekevät Ortonin ortopedit yhteistyössä kipuklinikan kanssa. Ennen varsinaista stimulaattoria tehdään määräaikainen koehoito.  Mikäli tämä todetaan tehokkaaksi, asennetaan pysyvä laitteisto akkuineen. Stimulaattorin tarkastuksista ja säädöistä huolehtivat kipupolin hoitajat ja lääkärit.

  Moniammatillinen hoito, kuntoutus ja toimintakyky

  Moniamatillinen tiimi työskentelee kipupotilaan kanssa silloin kun tarvitaan laajennettua

   arviota toiminta- ja työkykyyn liittyen. Tai kun tarvitaan eri toimintakyvyn osa-alueiden työstämistä osana kivun hoitoa ja työkyvyn parantamista. Pitkittynyt kipu johtaa usein liikkumisen hankaloitumiseen ja vähenemiseen, jopa liikkumisen pelkoon etenkin tuki- ja liikuntaelinpainotteisissa kivuissa. Tällöin asiaan perehtynyt fysioterapeutti on olennainen osa hoitotiimiä. Kipu ja liikkumattomuus voivat valvottaa ja nämä yhdessä sekä hallitsemattomuuden tunne oman sairauden kanssa vaikuttavat mielialan muutoksiin. Psykologin rooli on pohtia voimavaroja ja ohjata kipupotilasta jaksamisen sekä mielen hallinnan parissa. Toimintaterapeutti ohjaa arjen toimintojen sujuvuudessa, neuvoo apuvälineissä ja erityisesti paneutuu hienomotoriikan ongelmiin.

  Konsultaatioon ja hoitoon Ortonin kipupoliklinikalle pääsee kuka tahansa varaamalla ajan. Hoidon voi maksaa itse tai maksajatahona voi olla esimerkiksi vakuutusyhtiö.  Myös sairaanhoitopiirit lähettävät meille maksusitoumuksen turvin potilaita hoitoon. Teemme yhteistyötä julkisen sairaanhoidon eri klinikoiden kanssa ympäri Suomea.

   

  Kristiina Kokkonen
  LL, Fysiatrian erikoislääkäri
  Orton Oy