globe.png
search-icon.png
  .../... parasta osumaa haulla

  Vastaanotto- ja puhelinaikojen varaukset puh. 09 4748 2705.

  Etävastaanottoaikojen varaukset puh. 040 178 9966.

  Katso tarkemmat aukioloajat täältä.

  Kiitos ajanvarauksestasi! Saat vahvistuksen tekstiviestinä ja muistutusviestin 24 tuntia ennen varattua aikaa.
  Voit tarkastella varauksiasi Ajanvaraus-sivulla.
  Kiitos ajanvarauksestasi! Saat vahvistuksen tekstiviestinä ja muistutusviestin 24 tuntia ennen varattua aikaa.
  Muutokset päivitetty!
  Varaus poistettu!
  HIRES_Orton_IMG_0085_WEB.jpg

  Nivelrikko, tekonivelet ja golf

  Nivelrikko on yleisin liikuntarajoitteisuutta aiheuttava sairaus ikääntyvällä väestöllä. Polven ja lonkan nivelrikkoa esiintyy yli 30- vuotiailla vain 5-7 %, mutta yli 75- vuotiailla 20 - 40 %. Polven nivelrikko on yleisempää naisilla kuin miehillä. Nivelrikon aiheuttama liikuntarajoitteisuus on syynä lähes 10 % kaikista maksettavista työkyvyttömyyseläkkeistä. Liikuntarajoitteisuus on usein vaikeampaa lonkan, kuin polven nivelrikossa.

  Nivelrikon oireet ja vaikutus golfin pelaamiseen

  Polven nivelrikossa ensioireina ovat rasitukseen liittyvät kivut ja polven turvotus. Asteittain kehittyy liikerajoitteisuutta ja alaraaja saattaa kääntyä pihti- tai länkisääriseksi ruston kuluessa epätasaisesti joko polven sisä- tai ulkosyrjältä. Hankalimmillaan polvessa voi olla vain muutaman kymmenen asteen liikelaajuus, joka on lisäksi kivulias. Polven nivelrikon edetessä käy kyykistyminen ja etenkin nousu kyykystä vaikeaksi. Golflyönnissä polviin kohdistuu harrastajapelaajilla 2-4 kertaa oman kehonpainon suuruinen kuorma. Lyönnin aikana polviin kohdistuu myös voimakkaita kiertoliikkeitä, jotka ovat verrattain kivuliaita nivelrikosta kärsivillä. Kipu ja liikerajoitteisuudet vaikuttavat luonnollisesti lyöntitekniikkaan. Virheellinen lyöntitekniikka huonontaa toki tulosta, mutta saattaa myös rikkoa rakenteita muualla elimistössä. Kävely pehmeällä nurmella on hyvää liikuntaa polven nivelrikosta kärsiville. Lopulta kuitenkin useiden kilometrien kävely käy vaikeaksi ja joudutaan turvautumaan kipulääkkeisiin ja golfautoon.

  Lonkan nivelrikko aiheuttaa jo arkipäiväisessäkin selviytymisessä enemmän vaikeuksia, kuin polven nivelrikko. Lonkan nivelrikko voi aiheuttaa kipua nivuseen, reiteen, polveen ja pakaraan. Lonkan liikelaajuuden väheneminen alkaa sisäkierron rajoittumisena. Edetessään tauti aiheuttaa myös lonkan ulkokierron, koukistumisen ja ojentumisen huononemisen. Lonkan ojentumisen huononeminen näkyy askelen lyhentymisenä, kun nivelrikkoinen lonkka ei ojennu riittävästi askelen työntövaiheessa. Kävelystä tulee nykivää ja saattaa kuormittaa alaselkää kipeyttäen tämän. Kiertorajoitteet vaikuttavat huomattavasti golfsvingiä huonontaen. Svingi jää puhtaasti selän ja olkapäiden varaan, jos lonkkien kierto on rajoittunutta. Lonkan nivelrikkopotilaat hakeutuvat usein vastaanotolle selkäkipujen vuoksi. Lonkan liikelaajuuden alentuessa myös sukkien ja kenkien pukeminen vaikeutuvat. Kyykistyminen ja jalan nosto hankaloituvat myös. Greenillä työskentely vaikeutuu tyypillisesti lonkan nivelrikosta kärsivillä.

  Hoitosuositukset

  Nivelrikon hoidosta on Suomessa laadittu hoitosuositus. Terapeuttinen harjoittelu ja liikunta on nivelrikon hoidon perusta. Nivelrikon lääkehoito on oireita lievittävää ja siihen ei ole parantavaa tai taudin etenemistä estävää lääkehoitoa. Nivelrikon ensisijainen lääke on parasetamoli. Jos sen teho ei riitä, siirrytään tulehduskipulääkkeisiin, ja jos tulehduskipulääkkeiden teho ei riitä, voidaan kokeilla opioideja. Myös paikallisesti iholle siveltävistä tulehduskipulääkkeistä ja polvinivelrikon hoidossa nivelensisäisistä glukokortikoidi- ja hyaluronaattiruiskeista voi olla apua. Tekonivelleikkaus tehdään, jos nivelrikkokipu ei ole muutoin hallittavissa tai potilaalla on olennaisesti toimintakykyyn vaikuttava liikevajaus tai virheasento.

  Kun konservatiiviset hoidot eri lääkekokeiluineen eivät johda riittävään kivunlievitykseen ja toimintakyvyn paranemiseen, voidaan harkita leikkaushoitoa. Yleisin leikkausmenetelmä nivelrikon hoidossa on tekonivelleikkaus. Leikkauksessa korvataan oma sairas nivelpinta metallilla, muovilla tai keraamilla. Tietyissä erikoistilanteissa voidaan myös yrittää muuttaa sairaan nivelen asentoa siten, että kuormitus ohjataan terveemmälle puolelle niveltä. Näitä ns. ”osteotomioita” tehdään sekä polvissa, että lonkissa.

  Polven tekonivelleikkaus

  Polven tekoniveliä ovat sekä osatekonivelet, että kokotekonivelet. Osatekonivelellä korjataan yleensä polven sisäsyrjään rajoittunut nivelrikko. Leikkauksessa jää suurin osa polvesta koskemattomaksi, vain sisempi rustopinta korvataan. Tämä johtaa yleensä hiukan nopeampaan toipumiseen ja toimintakykyyn, joka muistuttaa enemmän omaa tervettä polvea. Kokotekonivelessä korvataan koko polvi ja samassa yhteydessä toinen tai molemmat ristisiteet. Nykyaikaiset polven kokotekonivelet sallivat polven liikkeet, jotka muistuttavat hyvin paljon terveen polven liikkeitä. Lähtökohtaisesti polven tekonivel on kivuton ja toimii paremmin kuin aikaisempi nivelrikkoinen polvi. Polven leikkaukseen menee yhdestä kahteen tuntia. Leikkaus tehdään yleensä reiteen asetetun verityhjiömansetin kanssa, jolloin leikkauksessa ei ole juuri verenvuotoa. Leikkauksessa tekonivel kiinnitetään joko luusementillä tai kiilataan sementittömästi paikalleen. Sementittömissä tekonivelissä luu kasvaa kiinni karkeaan titaanipintaan. Leikattu potilas jalkautetaan leikkauspäivänä ja varaus on sallittua täydellä painolla välittömästi. Osastolla vietetään harjoitellen liikkumista 2-5 päivää. Alkuun liikkuminen tapahtuu kyynärsauvojen turvin, mutta kivun vähentyessä ja luottamuksen ja tasapainon palauduttua voidaan apuvälineet jättää pois. Tähän menee yleensä 2-6 viikkoa. Golfkentälle voi palata, kun pelaamiseen vaadittavat liikkeet onnistuvat ja liikkuminen on kivutonta. Yleensä pelaamaan pääsee 3-6 kuukautta leikkauksesta.

  Lonkan tekonivelleikkaus

  Lonkan tekonivelleikkauksessa korvataan lonkan rikkoutuneet nivelpinnat. Reiden puolella reisiluun pää poistetaan ja tilalle asennetaan metallivarsi reiden sisään. Kiinnitys voi olla joko sementillä tai ilman sementtiä. Reisikomponentin päähän asennetaan metallinen tai keraaminen kuula, joka sitten niveltyy lantiokomponenttiin. Lantioon asennettava kuppi kiinnitetään myös sementin kanssa tai ilman. Liukupinnaksi lantion puolelle voidaan valita muovia tai keraamia. Komponenttien eroista ja mahdollisista hyödyistä kannattaa keskustella leikkaavan ortopedin kanssa. Lonkan leikkauksessa menee noin tunti. Potilas jalkautetaan myös samana päivänä. Sairaalassa menee 2-5 päivää, kuten polvileikkauksessakin. Liikkuminen aloitetaan kyynärsauvojen kanssa, mutta niistä luovutaan kivun helpottuessa ja tasapainon palauduttua. Tähän menee yleensä 1-4 viikkoa leikkauksesta. Lonkkaleikkauksen jälkeen saattaa olla tarpeen rajoittaa leikatun lonkan liikkeitä varhaisen sijoiltaanmenonriskin vuoksi. Tästä kannattaa keskustella leikanneen ortopedin kanssa. Osa nivelistä sallii välittömän normaalin liikkumisen ilman suurempaa riskiä sijoiltaanmenosta. Paluu golfharrastukseen voi tapahtua aikaisintaan 6-12 viikon välillä leikkauspäivästä laskettuna.

  Golfharrastus leikkauksen jälkeen

  Tekonivelleikkausten jälkeen harrastaminen voi palata normaaliksi nivelen toivuttua ilman mitään erityisiä rajoitteita. Nivelten liikkeet sallivat normaalin golfsvingin. Liikkuminen golfkentällä palaa myös normaaliksi, eikä golfauton käyttö yleensä ole tarpeen tekonivelpotilaalla. Nivelrikko on hankalimmillaan erittäin rajoittava sairaus, mutta nykyaikaisilla hoitomenetelmillä liikkumiskyky voidaan palauttaa golfharrastuksen sallivaksi ja mahdollistavaksi.

  Mikäli asia on ajankohtainen, kannattaa ottaa yhteyttä nivelrikon hoitoon ja tekonivelleikkauksiin erikoistuneeseen ortopediin ja keskustella hoitovaihtoehdoista.

  Jari Syrjänen
  LL, ortopedian erikoislääkäri
  lonkan ja polven tekonivelkirurgia, urheiluvammat
  Orton Oy