globe.png
Kiitos ajanvarauksestasi! Saat vahvistuksen tekstiviestinä ja muistutusviestin 24 tuntia ennen varattua aikaa.
Voit tarkastella varauksiasi Ajanvaraus-sivulla.
Kiitos ajanvarauksestasi! Saat vahvistuksen tekstiviestinä ja muistutusviestin 24 tuntia ennen varattua aikaa.
Muutokset päivitetty!
Varaus poistettu!
HIRES_Orton_IMG_0085_WEB.jpg

Orton ja Invalidisäätiö sponsoroivat Vantaan Special Triathlon - tapahtumaa

Orton ja Invalidisäätiö olivat liikkeellä hyvän asian puolesta sponsoroimalla 5.6 järjestettyä Vantaan Special Triathlon - lähtöä. Lue alta Juoksija-lehden toimittajan kirjoittama juttu vauhdikkaan päivän tapahtumista ja siitä, kuinka tärkeä se oli Eetulle ja muille kilpailuun osallistuneille.

 

Special Triathlon –lähtö 5.6.2016

Vantaa Triathlonin yhteydessä järjestetty Special Triathlon –lähtö osoitti, että liikunnan ja urheilun saralla on tilaa ja kysyntää myös erityisliikunnalle.

Special Triathlon -kilpailu järjestettiin yhteistyössä Invalidisäätiö Ortonin kanssa ja tarkoituksena oli hakea toimintamallia Special Triathlon –kilpailun järjestämisestä vammattomien ihmisten nopeatempoisen triathlonkilpailun yhteyteen. Lisäksi tarkoituksena oli lisätä ihmisten tietoisuutta eriasteisista vammoista kärsivien ihmisten liikuntamahdollisuuksista.   

Haaste ei ollut järjestäjille vähäpätöinen koska yksin uinnin suunnittelussa tuli kyetä huomioimaan erivauhtiset uimarit ja monta muuta haastetta, joita erilaisista toiminnanohjauksen vaikeuksista kärsivät ihmiset voivat kohdata lähtötilanteessa. Nopeuserot saattavat tulla myös ongelmaksi pyöräilyreitillä. Vantaa Triathlonissa kokeneet kisajärjestäjät Marko Riitijoki ja Paul Sjöholm osasivat kuitenkin ottaa huomioon mahdolliset ongelmatilanteet ja varautua tilanteisiin ennakolta.  

Special Triathlonin lähdön kilpailijat todella nauttivat suorituksestaan eikä syyttä: useat heistä olivat kokonaan ensimmäistä kertaa urheilukilpailussa mukana. Joukossa oli myös 13-v. Eetu, jolla on aikaisempaa urheilukokemusta useasta erityisliikunnan lajista mutta triathlon oli hänelle kokonaan uusi tuttavuus – ainutlaatuista Eetun kokemusmaailmassa oli etenkin se vauhti, jolla Erwin Borremans kuljetti hänet triathlonin kisareitin läpi. Edessä istuttava pyörä ja juoksurattaat kiihtyivät hurjaan menoon Erwinin ohjauksessa ja maalialue ylitettiin komeasti n.24minuutin ajalla. Matkaa kilpailussa oli 100m uinti, 3km pyöräily ja 1km juoksu. Avustajan käyttö oli sallittu kuten myös erilaisten apuvälineiden käyttö. Lisäksi kilpailua sovellettiin niin paljon kuin oli kilpailijoiden kohdalla tarpeen. Kilpailu katsottiin suoritetuksi, jos kaksi osa-aluetta oli suoritettu.

Kilpailuissa oli myös mukana Roope Kontkanen, joka suoritti hienosti kilpailun kaikki kolme lajia. Roopen ja kaikkien muidenkin osallistujien kilpailun mukana eli koko yleisö ja kilpailun jälkeen yleisön keskuudesta oli kuultavissa, kuinka erityisliikuntaryhmän mukaantulo koettiin tervetulleeksi ja ihmettelyä herätti ainoastaan se, miksi Special-tapahtumaa ei järjestetä enemmän vammattomien ihmisten kilpailun yhteydessä.  Special Triathlon katsottiin kuuluvan ehdottomana osana vauhdikasta triathlon tapahtumaa juuri siksi, että se antaa jokaiselle ihmiselle mahdollisuuden kokea liikkumisen riemua. (Minulle on epäselvää, josko muita vammaisten ja vammattomien kilpailuja on aikaisemmin yhdistetty tällä tavalla missään lajissa vai ovatko he aina joutuneet kilpailemaan omissa kilpailuissa eri ajankohtana?)

Mielenkiintoinen kysymys heräsikin mielessäni kuunnellessani yleisöä: moni katsojista koki, ettei itse selviäisi triathlonkilpailusta mutta silti osallistujat, joista osa oli vaikeasti liikuntavammaisia, pärjäsivät hienosti nauttien jokaisesta hetkestä. Onko kuntoilijoiden asettamat vaatimukset nousseet niin korkealle urheilu- ja kuntosuorituksissa, ettei enää osata nauttia pelkästä liikkumisen riemusta?

Eetu, Roope ja Elisa ja muut osasivat kuitenkin ottaa liikunnasta ja kilpailun jännittävästä tunnelmasta kaiken ilon irti. Eetun äiti Kristiina hämmästeli pojan iloista tunnelmaa vielä useita päiviä kilpailun jälkeen:

-          Poika kulkee aamusta iltaan saamansa mitali kaulassa, äiti kertoo.

-          Mielikin on ollut iloinen ja pirteä kilpailusta lähtien. Eetulla on monenmuotoisia kehityksellisiä vammoja ja liikkuminen on hyvin rajoittunutta pyörätuolin kanssa, äiti jatkaa.

-          Kyllä sen huomaa, että jokainen lapsi tarvitsee vauhtia ja kokemuksia. Liikkuminen on ihmiselle keino hallita omaa kehoa. Se on vapautta olla ja mennä ja sitä vapauden tunnetta tarvitsevat myös liikuntavammaiset ihmiset. Usein vammattomat ihmiset unohtavan sen, että myös liikuntavammainen haluaa liikkumisen tuomaa hyvänolon tunnetta. Siksi on hienoa, että tällaisia tapahtumia järjestetään. Toivottavasti näitä saadaan lisää, äiti Kristiina sanoo lopuksi.

Ja kyllä tapahtumia järjestetään lisää! Suunnitteilla on jo seuraavan TriForFun Special –tapahtuman järjestäminen mahdollisesti joko Helsinki City Triathlonin yhteyteen uimastadionille 20.8.2016 tai Next Triathlon Helsinkiin 31.7 Hietaniemeen.