Miikka Korja

LT, dosentti
Neurokirurgian erikoislääkäri

Kielitaito:

suomi, englanti

Toimipaikka:

Töölön sairaala, Topeliuksenkatu 5, Helsinki

Tervetuloa vastaanotolleni

Leikkaan neurokirurgisia kaularankaan ja aivoihin liittyviä vaivoja ja löydöksiä. Leikkaustulokseni ovat olleet erittäin hyviä, tuloksistani kerron lisää alla.

Voit varata vastaa­no­tolleni ajan vain puheli­mitse asiakas­pal­ve­lusta, jotta asiakaspalvelu voi varmistaa, että olen Sinun vaivojesi tai löydöksesi suhteen optimaalinen asiantuntija. Hoidan yli 16-vuotiaita aikuis­po­ti­laita. 

Erityisosaamiseni

HYKSin yksityissairaalassa hoidan ensisijaisesti kaularankaperäisiä vaivojasi, jos ne ovat siinä määrin pitkittyneet tai hankaloituneet, että olet valmis mahdolliseen leikkaushoitoon. Tämänkaltaisia vaivoja aiheuttavat usein kaularangan välilevypullistumat ja kaularangan kulumat.

Kaularangan välilevypullistumat hoituvat useimmiten ilman leikkaushoitoa. Leikkausta kannattaa harkita, jos kivut ovat erittäin hankalat tai pitkittyneet 2-3 kuukautta. Leikkaan pääosin verrattain yksinkertaisia etukautta tehtäviä kaularankaleikkauksia, ja tämän vuoksi esim. potilastyytyväisyys voi olla suurempi kuin esimerkiksi kaularangan luudutusleikkauksia takakautta tekevien kirurgien kohdalla.

Lisäksi hoidan aivoverisuonipullistumia eli aivoverisuonianeurysmia. Olen tutkinut yli vuosikymmenen aivoverisuonipullistumien puhkeamisen riskitekijöitä, ja olen selvittänyt myös vuotaneiden ja vuotamattomien pullistumien hoitotuloksia.

Aivoverisuonipullistumat ovat lähes poikkeuksetta hankinnaisia – eivät perinnöllisiä – ja liittyvät usein naissukupuoleen (erityisesti vaihdevuosien jälkeen), tupakointiin ja korkeaan verenpaineeseen. Suuri osa todetuista aivoverisuonipullistumista ei koskaan puhkea, mutta osa vaatii ennaltaehkäisevän hoidon. Hoidoksi suosittelen tapauksesta riippuen suonensisäistä eli endovaskulaarista hoitoa, tai leikkaushoitoa.

Toisinaan paras “hoito” on tupakoinnin lopetus ja hyvä verenpaineen hoito. En yleisesti suosittele aivoverisuonipullistumien seulontaa ilman vahvaa indikaatiota, mutta jos olet huolestunut, onko Sinulla aivoverisuonipullistuma, tule keskustelemaan ja mietitään, mikä on kohdallasi järkevin etenemistapa.

Erityisosaamistani ovat myös aivokasvainleikkaukset, joista erityisesti kookkaat aivomeningeoomat kuuluvat erityisosaamisealueeseeni. Olen tutkinut aivomeningeoomaleikkausten hoitotuloksiamme erityisesti iäkkäillä, ja nämäkin tulokset ovat maailman mittakaavassa hyvät.

Aivomeningeoomaleikkaukset muistuttavat toisinaan aivoverisuonileikkauksia, koska kasvaimesta tulee rauhassa ja maltilla irrotella siihen kiinnittyneitä aivoverisuonia. Onneksi suurin osa meningeoomistakaan ei tarvitse leikkaushoitoa.

Kokemukseni ja leikkaustulokseni

Olen valmistunut neurokirurgian erikoislääkäriksi vuonna 2010. Neurokirurgikoulutukseni aikana olen tehnyt useamman vähintään kuukauden mittaisen vierailun ulkomaisiin huippuyksiköihin (New York, Ütrecht, Geneve). Lisäksi olen saanut suppean erityiskoulutuksen vaativaan aivoverisuonikirurgiaan Helsingin lisäksi Sydneyssä, jossa työskentelin Macquarie University Hospitalissa  vuosina 2012-2014..

Elokuussa 2019 oman leikkauslokikirjani mukaan takana on 233 kaularankaleikkausta, 217 aneurysmaleikkausta ja liki 100 meningeoomaleikkausta. Lokikirjan mukaan leikkauskomplikaatioiden määrä on hyvin vähäinen.

Tämän henkilökohtaisesti ylläpitämäni komplikaatiokirjanpidon lisäksi kaularankaleikkauksistani on saatavilla potilaiden itsensä raportoimat leikkaustulokset kansallisesta kaularankarekisteristä (BCB Medical), joka on ollut meillä aktiivisemmin käytössä vuodesta 2018. Löydät potilaiden raportoimat hoitotulokset (raportti päivitetty syyskuussa 2019) alta.

Tällä hetkellä vain noin neljäsosa kaularankaleikatuista potilaista vastaa vuoden kohdalla leikkauksesta automaattisesti toimitettuun kyselyyn. Tämän vuoksi vuoden kohdalla raportoivien määrä on leikkausmäärää pienempi. Toivottavasti potilaiden raportointi tulevaisuudessa lisääntyy, ja potilaat jaksavat vastata digitaalisiin hoitokyselyihin vielä vuosienkin päästä leikkauksesta. Hyvä raportointi on oikotie entistäkin laadukkaampaan hoitoon.

Yläraajakipu

 

Yläraajakipu Miikka Korjan kaularankaleikkauksessa olleilla potilailla vuoden kuluttua leikkauksesta.
Miikka Korjan leikkaamien kaularankapotilaiden käteen säteilevä hermojuurikipu on 1 vuoden kohdalla potilaiden raportoimana merkittävästi lievittynyt. Leikkausta edeltävästi kipusteikolla mediaani-kipu 56, ja 1 vuosi leikkauksen jälkeen 8.

 

Tulokset kansallisesta BCB Laaturekisteristä aikaväliltä 31.10.2017-5.9.2019.

 

 

 

 

 

 

 

Leikkaustyytyväisyys

 

Miikka Korjan leikkaamien kaularankapotilaiden leikkaustyytyväisyys 1 vuoden kohdalla potilaiden itsensä raportoimana
Miikka Korjan leikkaamien kaularankapotilaiden leikkaustyytyväisyys 1 vuoden kohdalla potilaiden itsensä raportoimana. 90% potilaista on ilmoittanut olevansa tyytyväinen, 10% ei osannut sanoa, ja yksikään ei ollut tyytymätön.

 

 

Tulokset kansallisesta BCB Laaturekisteristä aikaväliltä 31.10.2017 – 5.9.2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leikkaukseen uudelleen

Miikka Korjan leikkaamien kaularankapotilaiden arvio 1 vuoden kohdalla siitä, tulisivatko uudelleen vastaavaan leikkaukseen. 95% potilaista on ilmoittanut tulevansa uudelleen.
Miikka Korjan leikkaamien kaularankapotilaiden arvio 1 vuoden kohdalla siitä, tulisivatko uudelleen vastaavaan leikkaukseen. 95% potilaista on ilmoittanut tulevansa uudelleen.

Tulokset kansallisesta BCB Laaturekisteristä aikaväliltä 31.10.2017 – 5..9.2019.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Miikka Korja mediassa

Persoonana olen hyvin sosiaalinen ja positiivinen, ja suhtaudun intohimoisesti työhöni ja leikkaamieni potilaiden hyvinvointiin. Potilaiden kanssa olen yli 20 vuoden kliinisen työurani tullut erinomaisesti toimeen.

Alla on mediasta löytyviä julkaisuja liittyen minuun tai työhöni.

https://www.helsinki.fi/en/unitube/video/4189c4b7-def8-47ef-9b0c-e7935a596978

https://www.nly.fi/hyvassa-hoidossa-ei-ole-salaisuuksia/

https://www.mediuutiset.fi/uutiset/jaakiekosta-aivojen-leikkaajaksi/da79c1e6-6373-3639-b00b-8cfdebac24c7

https://www.laakarilehti.fi/ajassa/ajankohtaista/kolme-laakaria-kaukana-kotoa/

https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/a/201806012200985271

https://kuntalehti.fi/uutiset/sote/hyksin-neurokirurginen-hoito-huippuluokkaa/

https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/terveys/tarkeat-asiat-ovat-joskus-yksinkertaisia-jopa-aivokirurgiassa

https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/terveys/kirurgiset-laaturekisterit-jattavat-suuren-osan-hoitoon-liittyvista-haittatapahtumista-huomioimatta-kaytto-hoitoyksikoiden-tai-laakarien-valiseen

https://www.terveyskirjasto.fi/terveysportti/uutismaailma.duodecimapi.uutisarkisto?p_arkisto=1&p_artikkeli=uux23498

https://yle.fi/uutiset/3-6163790

https://www.sttinfo.fi/tiedote/aggressiivisen-aivosyovan-hoitotulokset-ovat-parantuneet—iakkaat-potilaat-hyotyvat-hoidosta-muita-vahemman?publisherId=3747&releaseId=69844600

https://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/aivovaltimon-pullistuma-johtuukin-lahinna-ymparistotekijoista/182484/

https://www.uusisuomi.fi/tiede-ja-ymparisto/201269-tappavimpaan-aivoverenvuotoon-sairastuvien-maara-laskee-nopeasti

https://www.lks.fi/seura/vuoden-opettajat/

http://www.äkäslompolonsuvut.fi/valokuvia/koulukuvia.html